Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οπολο αντιπροεδρος αργεντινης

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην Αργεντινή διαδήλωσαν την Παρασκευή σε πολλές πόλεις, μετά το σοκ που προκάλεσε στην κοινή γνώμη  η απόπειρα δολοφονίας την Πέμπτη της αντιπροέδρου Κριστίνα Κίρσνερ.

«Αρκετά με το μίσος!», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στο Μπουένος Άιρες, στην πιο μαζική διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Αργεντινής εδώ και πολύ καιρό.

Ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες είχε κηρύξει τη χθεσινή ημέρα αργία, ενώ χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας της πρώην Προέδρου «ένα γεγονός τεράστιας σοβαρότητας, το πιο σοβαρό που έχει σημειωθεί μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας» το 1983.

Την Πέμπτη ένας άνδρας που φαίνεται ότι έδρασε μόνος του έστρεψε ένα γεμάτο όπλο στο κεφάλι της Κίρσνερ από πολύ μικρή απόσταση την ώρα που αυτή χαιρετούσε υποστηρικτές της μπροστά από το σπίτι της στο Μπουένος Άιρες. Σύμφωνα με τις εικόνες, ο άνδρας φαίνεται να πατά τη σκανδάλη, όμως το όπλο του δεν εκπυρσοκρότησε.

«Η Κριστίνα είναι ζωντανή διότι για κάποιο λόγο, που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη τεχνικά, το όπλο που περιείχε πέντε σφαίρες δεν εκπυρσοκρότησε, αν και η σκανδάλη είχε πατηθεί», εξήγησε ο Φερνάντες σε δηλώσεις του λίγο μετά το συμβάν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρος της Γκρεγκόριο Νταλμπόν, η Κίρσνερ «δεν συνειδητοποίησε εκείνη τη  στιγμή ότι υπήρχε όπλο».

Ο άνδρας, που αμέσως συνελήφθη, κατονομάστηκε ως ο Φερνάντο Αντρέ Σαμπάγ Μοντιέλ, 35 ετών, Βραζιλιάνος υπήκοος με μητέρα από την Αργεντινή και πατέρα από τη Χιλή, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο της Αργεντινής Telam.

Ζει στην Αργεντινή από το 1993 και είχε συλληφθεί το 2021 επειδή είχε στην κατοχή του αιχμηρό όπλο.

Μέχρι στιγμής ο άνδρας έχει αρνηθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις του δικαστή και του εισαγγελέα που έχουν αναλάβει την υπόθεση, ενώ έχει ήδη υποβληθεί σε ψυχιατρικό έλεγχο, σύμφωνα με τον οποίο είναι ψυχικά υγιής.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα κίνητρα της πράξης του.

Διεθνής καταδίκη

Την απόπειρα δολοφονίας καταδίκασε αμέσως το σύνολο της πολιτικής τάξης της Αργεντινής αλλά και η διεθνής κοινότητα.

Ο πάπας Φραγκίσκος, πρώην αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, έστειλε μήνυμα «αλληλεγγύης» στο οποίο αναφέρει ότι προσεύχεται «ώστε να επικρατούν πάντα η κοινωνική αρμονία και ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από την απόπειρα δολοφονίας, την οποία «καταδίκασε».

Οι ΗΠΑ επίσης την «καταδίκασαν έντονα», με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναφέρει στο Twitter ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται «στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Αργεντινής στην απόρριψή της βίας και του μίσους».