Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χελωνα

Γίνεται 25 ετών ο Γιάνους, μια χελώνα με δύο κεφάλια και δύο ζευγάρια πνεύμονες που ζει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Γενεύη.

Εκεί εκκολάφθηκε το 1997 και η επικεφαλής φροντίστριά της θεωρεί ότι είναι η γηραιότερη δικέφαλη χελώνα στον κόσμο.

Η χελώνα που μάλλον δεν θα μπορούσε να επιβιώσει έξω στη φύση, τρέφεται με βιολογικές σαλάτες και πράσινο τσάι καθώς και τσάι χαμομήλι. Λαμβάνει καθημεριά μασάζ και πηγαίνει βόλτες σε ένα ειδικά κατασκευασμένο skateboard.

«Νομίζω ότι είναι λόγω της προσοχής που του δίνουμε και της αφοσίωσής μας που είναι ακόμα εδώ σήμερα», είπε η φροντίστρια Αngelica Bourgoin.

Ο Janus, είναι ελληνική χελώνα που πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο θεό με δύο κεφάλια.

Βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση σε περίπτωση που αναποδογυρίσει, κάτι που θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο, και επέζησε από επέμβαση πέτρας στην ουροδόχο κύστη το 2020. Τα κεφάλια του χρειάζονται περιοδική θεραπεία για τον πόνο που προέρχεται με την τριβή.

Οι δύο προσωπικότητες του δημιουργούν επίσης διαφορετικές διαθέσεις και γούστα που μπορεί περιστασιακά να οδηγήσουν σε σύγκρουση, για παράδειγμα σε ποια κατεύθυνση θέλει να περπατήσει.

«Το δεξί κεφάλι είναι πιο περίεργο, πιο ξύπνιο, έχει πολύ πιο δυνατή προσωπικότητα. Το αριστερό κεφάλι είναι πιο παθητικό και του αρέσει να τρώει», είπε η φροντίστρια.