Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μαθησιακες δυσκολις ειδικη εκπαιδευση

Τον αποκλεισμό μαθητή από την εκπαίδευση με μαθησιακές δυσκολίες καταγγέλλει στον ΑΝΤ1 ο Σύνδεσμος Στήριξης για άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).

Ο μαθητής είχε γραφτεί για να φοιτήσει σε σχολείο, ωστόσο, μετά από απόφαση της Επαρχιακής Επιτροπής θα πάει σε ειδική μονάδα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου ΔΕΠΥ, Μαρίνα Γρηγορίου, επισήμανε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», πως έχει ενημερωθεί για μια περίπτωση παιδιού για το οποίο έχει αποφασίσει η Επαρχιακή Επιτροπή να φοιτήσει σε ειδική μονάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην άρθρωση και την ομιλία, ωστόσο, φαίνεται πως παρουσίασε βελτίωση, αφού, έτυχε εκπαίδευση από ειδική λογοπαθολόγο και εκπαιδευτική ψυχολόγο, κάτι που αποτυπώνεται και στις εκθέσεις των ειδικών που τον παρακολουθούσαν.

Το παιδί καλείται να μην φοιτήσει σε σχολείο μακριά από την κοινότητα του και με τους συμμαθητές του. Είναι ένα παιδάκι που ξέρει να μετράει μέχρι το δέκα, που ξέρει να γράφει τους αριθμούς.

Η εκπαιδευτική ψυχολόγος που έχει εισηγηθεί την εγγραφή του παιδιού σε ειδική μονάδα αναφέρει στην έκθεση της πως είναι σύμφωνοι όλοι οι εμπλεκόμενοι με αυτή την απόφαση.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Συνδέσμου ΔΕΠΥ, είναι κάτι που δεν ευσταθεί καθώς έχουν στα χέρια τους τις εκθέσεις των ειδικών που παρακολουθούν το παιδί.

Το παιδί είπαν να μπει στην τάξη με κάποιο συνοδό για να του παρέχει την στήριξη που χρειάζεται.

Απαντά στην καταγγελία το Υπουργείο Παιδείας

Στις καταγγελίες απάντησε ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Ανδρέας Θεοδωρίδης, μέσα από παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για το πως εγκρίνεται το κατάλληλο πλαίσιο φοίτησης του κάθε παιδιού.

Εάν οι γονείς διαφωνούν με την απόφαση μπορούν να απευθυνθούν με την Επαρχιακή Επιτροπή και αν δεν συμφωνούν μπορούν να πάνε στην Κεντρική Επιτροπή.

Ερωτηθείς γιατί αλλάζουν συνεχώς τους συνοδούς στα παιδιά, απάντησε πως στόχος είναι τα παιδιά να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς συνοδό.

Για κάποια παιδιά μπορεί να έχει συνεχώς στήριξη. Είναι ανάλογα με την περίπτωση και για αυτό έχουμε τους ειδικούς. Για το καλό των παιδιών προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Μπορεί να χρειαστούν να γίνουν αλλαγές.

Πιτσιάλη: Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών

Για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών από θέμα ελλείψεων σχολικών συνοδών για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη έκανε λόγο η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές και άλλες Παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη.

Δεν έχουμε μόνο τη στέρηση συνοδών από τα παιδιά αλλά έχουμε και τον άμεσο αποκλεισμό των παιδιών με αναπηρία και με τις ευλογίες του Υπουργείου Παιδείας. Μέλημα του είναι να ενισχύσει την ειδική εκπαίδευση, δηλαδή, τον διαχωρισμό των παιδιών με ειδική αναπηρία και όχι να προχωρήσουμε στην ενιαία εκπαίδευση

Παράλληλα, η κ. Πιτσιάλη, κατήγγειλε πως το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να παρέχει στα παιδιά τις άμεσες προσαρμογές που θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν κανονικά στο σχολείο.

Με παίρνουν γονείς και μου λένε ότι την υστάτη τους ενημερώνουν πως ο συνοδός που είχε το παιδί ακυρώνεται. Πλέον θα εξυπηρετούν λίγοι συνοδοί πολλά παιδιά. Χάνουν τους συνοδούς τα παιδιά που ήταν εξοικειωμένοι μαζί τους και οι γονείς δεν ξέρουν που να αποταθούν καθώς βρίσκουν κλειστές πόρτες.

Καταλήγοντας, τόνισε πως τα παιδιά με αναπηρίες απέδειξαν πως μπορούν όταν έχουν τις παροχές να συμμετάσχουν κανονικά στο σχολείο.