Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γονεις και παιδια

Σε ηλικία 27,2 ετών εγκαταλείπουν κατά μέσο όρο το σπίτι των γονιών τους οι νέοι Κύπριοι, λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο στην ΕΕ που βρίσκεται στην ηλικία των 26,5 ετών, σύμφωνα με στοιχεία για το 2021 που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Η μέση ηλικία κατά την οποία οι Ευρωπαίοι μετακομίζουν από το σπίτι όπου έμεναν με τους γονείς τους διαφέρει αρκετά μεταξύ των κρατών μελών.

Το 2021, οι μεγαλύτερες μέσες ηλικίες καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (33,6 χρονών), την Κροατία (33,3 χρονών), τη Σλοβακία (30,9 χρονών), την Ελλάδα (30,7 χρονών) και τη Βουλγαρία (30,3 χρονών), όλες άνω των 30 ετών.

Οι χαμηλότερες ηλικίες καταγράφηκαν στη Σουηδία (19,0 χρονών), τη Φινλανδία (21,2 χρονών), τη Δανία (21,3 χρονών) και την Εσθονία (22,7 χρονών), όλες κάτω των 23 ετών.

Κατά μέσο όρο στην βόρειες και δυτικές χώρες οι νέοι τείνουν να φεύγουν από το σπίτι μεταξύ περίπου 20 - 25 ετών, ενώ σε νότιες και ανατολικές χώρες, ο μέσος όρος κινείται λίγο πριν και λίγο μετά τα 30, σύμφωνα με τη Eurostat.

Σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ Οι άντρες κατά μέσο όρο φεύγουν από το σπίτι των γονιών σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι οι γυναίκες. Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, αυτό συμβαίνει όταν οι άντρες είναι 27,4 ετών και όταν οι γυναίκες είναι 25,5 ετών.

Σε 11 κράτη μέλη οι άντρες φεύγουν από το σπίτι μετά τα 30 (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία). Αυτό ισχύει για τις γυναίκες μόνο σε δύο χώρες, την Πορτογαλία και την Κροατία.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών καταγράφηκε στη Ρουμανία (30,3 έτη για τους άντρες και 25,6 έτη για τις γυναίκες, δηλαδή 4,7 χρόνια διαφορά) και στη Βουλγαρία (32,0 για άντρες, 28,5 για γυναίκες, διαφορά 3,5 χρόνων).

Η μικρότερη διαφορά καταγράφηκαν στην Σουηδία, τη Δανία και την Ιρλανδία, όπου βρισκόταν στα 0,4 χρόνια, 0,5 χρόνια και 0,9 χρόνια αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει η Eurostat, η διαφορά μεταξύ των φύλων ήταν μεγαλύτερη στις χώρες όπου η ηλικία μετακόμισης ήταν υψηλότερη για το σύνολο των νέων, σε σύγκριση με τις χώρες όπου οι νέοι έφευγαν από το σπίτι γρηγορότερα και όπου η διαφορά ήταν μικρότερη.

Στην Κύπρο η μέση ηλικία που καταγράφηκε για τους άντρες ήταν 28,0 έτη και για τις γυναίκες 26,5 έτη, δηλαδή διαφορά 1,5 έτους.