Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ασφαλτικά δάλι
*Φωτογραφία Αρχείου

Να συνεργαστούν με τους θεσμούς και την πολιτεία για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση και να μην υποτιμούν «ούτε την υπομονή, ούτε την αντίληψή» τους, καλούν κάτοικοι Ιδαλίου τις εταιρείες ασφαλτικών. 

Σε ανακοίνωση τους, προς απάντηση στην ανακοίνωση της εταιρείας Prometheas Asphalt Ltd σε σχέση με τη συζήτηση που εξελίσσεται αναφορικά με τη μετακίνηση των ασφαλτικών μονάδων από την ευρύτερη περιοχή Ιδαλίου, οι κάτοικοι της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ιδαλίου, αναφέρουν ότι είναι «με έκπληξη» που παρακολουθούν τα όσα λέγονται. Λένε επίσης ότι «διαπιστώνουμε ότι ενδεχομένως κάποιοι παράγοντες των εν λόγω μονάδων να μην (ανα)γνωρίζουν το δράμα στο οποίο υποβλήθηκαν οι κάτοικοι όλα αυτά τα χρόνια».

Οι κάτοικοι, διευκρινίζουν ότι, όντως οι δύο ασφαλτικές μονάδες στο Τσέρι δεν λειτουργούν και οι κάτοικοι που γειτνιάζουν με τις μονάδες αυτές από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι σήμερα «έζησαν για πρώτη φορά στα σπίτια τους τι σημαίνει να ανοίγει κανείς το παράθυρο το βράδυ», αλλά υπάρχει και άλλη ασφαλτική μονάδα που δραστηριοποιείται στο Γέρι. Αναφέρουν ότι εκεί, υπάρχει μια διαδικασία/διεργασία επεξεργασίας, (όχι παραγωγής ασφάλτου) «η οποία φαίνεται να επιδρά στις κατοικίες που απέχουν περίπου 285 μέτρα από την εν λόγω μονάδα».

«Φαίνεται λοιπόν ότι βάσει αποσπασματικών εύηχων ερμηνειών, οι σύμβουλοι της εταιρείας στο Τσέρι επικαλούνται τις καταγγελίες αγανακτισμένων/ απελπισμένων συμπολιτών/ισσών που πραγματοποιούνται για την άλλη μονάδα στο Γέρι για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους ότι 2 μονάδες στο Τσέρι δεν προκαλούσαν το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση. «Ωστόσο», προστίθεται, «οι κάτοικοι Ιδαλίου έχουν κωδικοποιήσει το πρόβλημα και γνωρίζουν ακριβώς ποιες είναι οι κατοικίες που επηρεάζονται από τις 2 μονάδες στο Τσέρι και ποιες είναι αυτές που επηρεάζονται από τη μία μονάδα στο Γέρι». Το έχουν ζήσει νυχθημερόν, αναφέρουν, «το έχουν κωδικοποιήσει σε επίπεδο επιστημονικών παραμέτρων και έχουν πείσει την πολιτεία, όσο και εάν κάποιοι αρνούνται σήμερα για τους δικούς τους λόγους (είτε είναι οικονομικοί, είτε είναι πολιτικοί κ.λπ) την ύπαρξη και το μέγεθος του προβλήματος».

Αναφέρουν ακόμη ότι η αποπνικτική ατμόσφαιρα ασφάλτου στην Ενορία υποχώρησε μετά το τέλος της παραγωγής σε διανυκτέρευση των κατοίκων έξω από τις ασφαλτικές μονάδες στο Τσέρι, ενώ, υπάλληλοι των εν λόγω μονάδων μετέβησαν στις οικίες των κατοίκων μετά από αίτημα των τελευταίων «και αφού διαπίστωσαν την αποπνικτική ατμόσφαιρα, η εταιρεία προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές που δυστυχώς δεν έλυσαν το πρόβλημα».

«Οι κάτοικοι Ιδαλίου μιλούν με γεγονότα και εισηγήθηκαν για χρόνια τη συνεργασία με βιομήχανους, πολιτικούς χώρους, θεσμούς και τεχνοκράτες», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι απόδειξη αποτελεί το διαχρονικό πλέον αίτημά τους για αποζημίωση και συναίνεση μετακίνησης των εν λόγω μονάδων.

Αναφέρουν ακόμη ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις που υποτιμούν το δράμα των κατοίκων, εκμεταλλεύονται αποσπασματικές καταγγελίες συμπολιτών-ισσών μας που επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο και από διαφορετικές ασφαλτικές μονάδες (αφού υπάρχουν 3 μονάδες στην περιοχή), δεν ευνοούν με κανένα τρόπο τη συνεργασία και οδηγούν τους κατοίκους στα άκρα».

Χωρίς συνεργασία, αναφέρουν, «το πρόβλημα μόνο θα ενταθεί και το αίτημα των κατοίκων θα αλλάξει εάν δεν προκύψει η μετακίνηση σύντομα».

«Σας καλούμε για τελευταία φορά να συνεργαστείτε με τους θεσμούς και την πολιτεία για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση και να μην υποτιμάτε ούτε την υπομονή, ούτε την αντίληψη των κατοίκων, ούτε το δράμα που ζουν τόσα χρόνια» καταλήγουν οι κάτοικοι που υπογράφουν την ανακοίνωση ως «αγανακτισμένοι Κάτοικοι Ιδαλίου».