Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαλουμι

Αρχίζει από σήμερα η παραγωγή χαλουμιού ΠΟΠ από τα μεγάλα τυροκομεία της Κύπρου, μια νέα κατάσταση που επηρεάζει και το λιανικό εμπόριο. Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, απάντησε τι θα γίνει με τις ποσότητες χαλουμιού που υπάρχουν ήδη στα ράφια των υπεραγορών και δεν είναι ΠΟΠ, ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των χαλουμιών.

Μόνο πιστοποιημένο χαλούμι στα σούπερμαρκετ

Σύμφωνα με τον κύριο Αντωνίου, «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οποιοδήποτε προϊόν είναι από αύριο στα ψυγεία μας και φέρει τη λέξη «χαλούμι», θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο στον επίσημο φορέα ως ΠΟΠ χαλούμι».

Οτιδήποτε δεν είναι πιστοποιημένο στον επίσημο φορέα και φέρει τη λέξη «χαλούμι», ανέφερε ότι, «δεν μπορεί να είναι στα ράφια των υπεραγορών. Ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία επιστροφής αυτών των προϊόντων προς τους προμηθευτές».

Αναφορικά με τις επιθεωρήσεις που αρχίζουν από σήμερα στο λιανικό εμπόριο και τις «αντιδράσεις» που πιθανόν να υπάρξουν, είπε ότι, οι τυροκόμοι είναι αναγκασμένοι να τα παραλάβουν και μπορούν να αλλάξουν την αναγραφή».

Για το πως θα ξεχωρίζουν οι καταναλωτές τη διαφορά του πιστοποιημένου χαλουμιού και μη, ανέφερε πως, «για παράδειγμα ένα μεγάλο τυροκομείο δεν ονομάζει το προϊόν του χαλούμι αλλά κυπριακό τυρί».

Οι ποσότητες που υπήρχαν στα ράφια

Για τις ήδη υπάρχουσες ποσότητες εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αγορά ενώ χαρακτήρισε ευχάριστη την εξέλιξη καθώς, «μέσα στον Αύγουστο ένα μεγάλο τυροκομείο έχει πιστοποιηθεί  και φαίνεται ότι αρχίζουν τελευταία στιγμή να μπαίνουν και άλλα τυροκομία που έχουν μερίδιο στην αγορά»

«Έτσι, δεν θα είναι τόσο μεγάλες οι επιστροφές στους προμηθευτές», σημείωσε ο κύριος Αντωνίου

Μια νέα κατάσταση

Μια νέα κατάσταση σε ότι αφορά την αγορά χαλουμιού δημιουργείται για όλους και πόσο μάλλον για τους καταναλωτές. Όπως δήλωσε ο κύριος Αντωνίου, «αρκετοί πολίτες ψάχνουν τη σήμανση ΠΟΠ γιατί δεν την γνώριζαν μέχρι σήμερα». Όπως σημείωσε, «Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές, εκείνα που φέρνουν την λέξη χαλούμι από αύριο θα έχουν και ένα αυτοκόλλητο στη συσκευασία με κόκκινο χρώμα το οποίο είναι η πιστοποίηση του ΠΟΠ».

Στην ερώτηση για τον έλεγχο της παραγωγής χαλουμιών από μεμονωμένους παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ, απάντησε ότι αυτοί που κάνουν τη δική τους παραγωγή χαλουμιών,  θα μπορούν να συνεχίσουν αλλά με άλλη ονομασία, δεν θα μπορούν δηλαδή χρησιμοποιούν τη λέξη «χαλούμι».

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του χαλουμιού

Αξιοσημείωτη η πρόβλεψη του κ. Αντωνίου ότι, «τα χαλούμια ΠΟΠ σταδιακά  θα είναι πιο ακριβά αλλά αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα».