Τηλεόραση Ραδιόφωνο
[π09

Μετά από 2,5 χρόνια περιορισμών, η Κύπρος υποδέχεται το φθινόπωρο «ελευθερίας» με οδηγό την πρότερη γνώση και την ατομική ευθύνη. Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη βάση των εισηγήσεων των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αποφάσισε χθες την:

  • -Αναστολή υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους 
  • -Ισχύς: από 31/08 


Εξαιρούνται: 

  • Χώροι υψηλής επικινδυνότητας (π.χ νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας) 
  • Φαρμακεία -Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 


Συστήνεται παράλληλα η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε όσους συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την αύξηση στο 100% της χωρητικότητας των χώρων εστίασης, κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, εμπορικών κέντρων, εκκλησιών και χώρων θρησκευτικής λατρείας, συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων, γηπέδων και καζίνο. 

Η επιστροφή στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δεν θα γίνει εντέλει με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σε απλή σύσταση για έλεγχο προς τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων. 

Με το Υπουργείο Υγείας να επαναλαμβάνει ωστόσο ότι θα διενεργούνται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε σχολικές μονάδες σε όλες τις επαρχίες. 

Αποφασίστηκε επίσης η διάθεση δωρεάν μιας συσκευασίας τεστ αυτοδιάγνωσης στα παιδιά της Δημοτικής Εκπαίδευσης, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

«Δεν πρέπει οι ενθαρρυντικές εξελίξεις να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η συλλογική και ατομική ευθύνη έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα. 
Την ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο έξω από το Προεδρικό λάμβανε χώρα διαμαρτυρία κατά των μέτρων στα σχολεία, από μέλη του Κλαδικού Συμβουλίου Εκπαιδευτικών Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα και του Σωματείου Ενωμένοι Γονείς Κύπρου. 

 «Παρελθόν το 6ο κύμα» 

Η Κύπρος πέρασε το 6ο κύμα κορωνοιού, το οποίο προκλήθηκε κυρίως από τα στελέχη Όμικρον 5.1 και Όμικρον 5.2, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.  

«Ακόμα είμαστε στην πανδημία, απλώς είμαστε σε μια φάση που τελειώνει το 6ο κύμα, σε φάση ύφεσης. Για να έχουμε νέο κύμα θα πρέπει να έρθει μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη, άρα τώρα θα ζήσουμε φυσιολογικά.», επισήμανε η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμοξιολογίας, Μαρία Κολιού. 


Ο οδικός χάρτης που εκπονήθηκε από τους αρμοδίους για την διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνέχιση της ενημέρωσης των πολιτών για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και τα οφέλη που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά της νόσου covid19.