Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λαπτοπ απατη διαδικτυο

Σε μάστιγα εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες που στόχο έχουν την απόσπαση χρηματικών ποσών και προσωπικών δεδομένων από ανυποψίαστους πολίτες. Η Αστυνομία και ιδιαίτερα η Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουν τα μάτια τους ανοικτά για τέτοιου είδους φαινόμενα, ώστε να μην πέφτουν στην παγίδα επιτήδειων.

Με «φόντο» τα αυξημένα περιστατικά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, παρενέβη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» και μίλησε για το συγκεκριμένο φαινόμενο, δίνοντας την ίδια ώρα χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες.

Μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο όνομα της Αστυνομίας

Ανοδική πορεία φαίνεται ότι καταγράφουν οι αριθμοί ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κατόχους ηλεκτρονικών ταχυδρομείων στο όνομα της Αστυνομίας.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα αποστέλλονται από πλαστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις και περιλαμβάνουν επιστολές που φέρουν και λογότυπα της Αστυνομίας Κύπρου και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ως αποστολείς των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και επιστολών ονοματίζονται πρόσωπα και Αρχές που ψευδώς παρουσιάζονται ως Υπαρχηγός Αστυνομίας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης, και Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε αυτά αναφέρεται και το όνομα του Αρχηγού Αστυνομίας Κύπρου, κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου.

Σε αυτά τα μηνύματα αναφέρεται ότι οι παραλήπτες είναι εμπλεκόμενοι και πρέπει να κατηγορηθούν για διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως αδικήματα διαδικτύου, παιδικής πορνογραφίας, και σεξουαλικής εμπορίας.

απατη
κθυ

«Δεν πρέπει να απαντάμε στα όσα αναφέρονται σε τέτοιου είδους μηνύματα. Συστήνουμε τη διαγραφή τους και την ταξινόμηση τους στα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά  μηνύματα», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ενημέρωσε  το κοινό ότι, τα μηνύματα αυτά είναι πλαστά και σε καμία περίπτωση δεν θα αποστέλλονταν από την Αστυνομία Κύπρου προς πολίτες ή και οργανισμούς.

«Η Αστυνομία ποτέ δεν στέλνει emails. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να απαντήσουμε σε τέτοιου είδους μηνύματα, έχουμε πάντα μια υποψία για αυτό που παραλαμβάνουμε ότι μπορεί να είναι πλαστό… Δεν δίνουμε ποτέ κωδικό πρόσβασης σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, γιατί  υπάρχει πιθανότητα να εισέλθουν στους λογαριασμούς μας, στους τραπεζικούς λογαριασμούς μας και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για άλλο παράνομο σκοπό ή να αποσπάσουν χρήματα», εξήγησε. 

Οι πολίτες έπαθαν και μάλλον… έμαθαν

Ευτύχημα της όλης υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν δέχθηκε καταγγελίες από πολίτες οι οποίοι να έχουν πιαστεί στα «δίχτυα» της νέας απάτης με τα ηλεκτρονικά μηνύματα στο όνομα της Αστυνομίας.

«Υπάρχει κόσμος που επικοινωνεί με την Υπηρεσία και μας ρωτά αν είναι γνήσια και καλά κάνουν. Ευτυχώς δεν υπάρχει παραπονούμενος που να λέει ότι έχει ανταποκριθεί σε τέτοια μηνύματα, που να έδωσε χρηματικό ποσό ή προσωπικά δεδομένα», εξήγησε.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει πρόοδος όσον αφορά την κατανόηση των πολιτών στον χειρισμό των ηλεκτρονικών τους δεδομένων στην Κύπρο.

«Αυτό είναι καλό νέο, αλλά πάντοτε θα υπάρχουν οι επιτήδειοι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη απάτη αλλά και γενικότερα», υπογράμμισε.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε άλλες δύο απάτες που είναι ιδιαίτερα «δημοφιλείς» το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα την αποστολή μηνυμάτων για ταχυδρομικά πακέτα με συνδέσμους που αποκοπούν στην απόσπαση χρημάτων, καθώς και αποστολές μηνυμάτων στο Instagram που αφορούν κρυπτονομίσματα.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: