Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατωτατος μισθος ευρω χρηματα

Σε τροποποιήσεις στη νομοθεσία για την προστασία των μισθών αποσκοπεί το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το νομοσχέδιο εστιάζει σε συγκεκριμένες αδυναμίες που εντοπίστηκαν στη νομοθεσία, οι οποίες αφορούν στον τρόπο καταβολής του μισθού, στην κατάσταση μισθοδοσίας, στις αποκοπές και στις ποινικές διώξεις σε περίπτωση μη καταβολής μισθού.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προτείνει η καταβολή των μισθών να γίνεται με τραπεζική επιταγή ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του εργοδοτούμενου, να παρέχεται σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη κατάσταση μισθοδοσίας σε όλους τους εργαζόμενους, οι αποκοπές μισθού να συμφωνούναι μόνο με ενυπόγραφη συναίνεση του εργαζόμενου και με τήρηση αρχείου.

Στην προκαταρτική συζήτηση που διεξήχθηκε στην Επιτροπή, οι συντεχνίες εργαζομένων εξέφρασαν σε γενικές γραμμές θετική στάση απέναντι στο νομοσχέδιο, παραθέτοντας και εισηγήσεις, ενώ κάποιες διαφωνίες και παρατηρήσεις εκφράστηκαν εκ μέρους της ΟΕΒ.

Με ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την πανδημία του Covid-19 παρατηρήθηκαν επανειλημμένες παραβιάσεις των προνοιών της νομοθεσίας, γι΄ αυτό και κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας».

Πρόσθεσε, δε, ότι από πλευράς ΑΚΕΛ έγινε εισήγηση «κυρίως όσον αφορά στην ανάγκη να περιληφθεί ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο ότι οι αποκοπές που θα συμφωνούνται μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, θα είναι με βάση τις πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων».

Εν αναμονή της θέσης του Υπουργού Εργασίας για τα όσα τέθηκαν, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία.