Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κοαγ

Σάρκα και οστά παίρνει η πρωτοβουλία του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) για παροχές κατοικιών μέσω προσιτού ενοικίου, ή ακόμη και επιδοτούμενη αγορά. Η αρχή γίνεται με την ανέγερση της πολυκατοικίας «ΕΚΑΛΗ» στο Καϊμακλί, ενώ ήδη τροχοδρομείται η προώθηση αντίστοιχων πρωτοβουλιών και σε άλλες επαρχίες.
 
Επιδότηση μέχρι και €70.000

Αναφορικά με την πολυκατοικία «ΕΚΑΛΗ», σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα συνολικά 16 διαμερίσματα (2+3 υπνοδωματίων), με το καθεστώς της αγοράς. Σημαντικές ευκαιρίες παρέχονται για τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι στη βάση κριτηρίων, δύνανται να επωφεληθούν επιδότησης μέχρι και €70.000.

Μιλώντας στο ant1live η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ, Ελένη Κούσιου, εξήγησε πως ενώ οι βασικοί σχεδιασμοί για την «ΕΚΑΛΗ» αφορούσαν το καθεστώς του προσιτού ενοικίου, το νέο Σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για Αναζωογόνηση Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, άλλαξε τους σχεδιασμούς.

οι τιμές των διαμερισμάτων
Οι τιμές των διαμερισμάτων

Και αυτό διότι το συγκεκριμένο έργο εμπίπτει σε ακριτική περιοχή (Καϊμακλί). Αποφασίσθηκε όπως και τα 16 διαμερίσματα τεθούν υπό το καθεστώς της αγοράς, για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επωφεληθούν των επιχορηγήσεων

Μόλις εξαγγέλθηκε το Σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, αποφασίσαμε να βάλουμε για πώληση όλα τα διαμερίσματα, έτσι ώστε όποιος είναι δικαιούχος, αν μπορεί να επωφεληθεί και από αυτό το Σχέδιο

Οι αιτήσεις για την «ΕΚΑΛΗ» εκπνέουν μεν στις 31 Αυγούστου, με την κα Κούσιου να ξεκαθαρίζει ωστόσο πως όποιος ενδιαφερόμενος, μπορεί και μετά από αυτή την ημερομηνία να υποβάλει αίτηση αγοράς διαμερίσματος. Ωστόσο ενδέχεται να μην επωφεληθεί των επιδοτήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό πως το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών εκπνέει στις 31/12/2022.

ΕΔΩ το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών
 
Δρομολογούνται έργα και σε άλλες επαρχίες

Ο προγραμματισμός δράσεων του ΚΟΑΓ δεν εκπνέει ωστόσο στην «ΕΚΑΛΗ», με τον σχεδιασμό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και για αντίστοιχα έργα σε άλλες επαρχίες. Κάποια από αυτά προορίζονται με το καθεστώς του επιδοτούμενου ενοικίου.

εισοδηματικά κριτήρια.
Τα κριτήρια επιλογής δικαιούχων

Όπως ανέφερε η κα Κουσίου, στην παρούσα φάση υπάρχουν σχεδιασμοί και για άλλα έργα, τα οποία με βάση τους σχεδιασμούς του ΚΟΑΓ αφορούν:

  • Λεμεσό (Άγιο Νικόλαο)
  • Λάρνακα
  • Καϊμακλι (Κεραμεικό)
  • Λακατάμια
  • Άγιο Δομέτιο

Αξίζει να αναφερθεί πως με στεγαστικά σχέδια, κίνητρα και πολιτικές, Υπουργείο Εσωτερικών και ΚΟΑΓ επενδύουν με συνολικές πιστώσεις ύψους περίπου €86 εκ. για το 2022, ενώ οι πιστώσεις θα αυξηθούν σε €20 εκ. το 2023.

Βίντεο από το εσωτερικό των διαμερισμάτων και το εξωτερικό της πολυκατοικίας