Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ακινητα κυπρος σπιτια

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται τα νομοσχέδια για την καταβολή του τέλους του 0,4% επί των πωλήσεων ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Αυτό που απομένει, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, είναι να βρεθεί ο τρόπος είσπραξης και των 17 εκ. ευρώ που θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί και καταβληθεί στον Φορέα από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ψηφίστηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε η Νομοθεσία. Υπουργείο Οικονομικών και Νομική Υπηρεσία υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ξεκινήσει η είσπραξη του τέλους από την ημέρα ψήφισης των νομοσχεδίων και να μην εισπραχθούν αναδρομικά τα 17 εκ. καθώς δεν υπάρχει τρόπος να εισπραχθούν, ενώ η Επιτροπή προτίθεται να βρει τρόπους είσπραξης τους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε πως συζητήθηκαν σήμερα τα δύο νομοσχέδια που αφορούν την είσπραξη του τέλους του 0,4% επί των πωλήσεων ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές, προς όφελος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Αυτή η νομοθεσία είχε ψηφιστεί, όπως είπε, από τον Φεβρουάριο του 2021, και επειδή δεν είχαν κατατεθεί οι σχετικοί κανονισμοί από την εκτελεστική εξουσία, εκκρεμεί η είσπραξη του τέλους. Για αυτό το λόγο, σημείωσε, δεν έχει καταβληθεί προς τον Φορέα από τον Φεβρουάριο του 2021 ένα ποσό ύψους 17 εκ. ευρώ.

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε πως αυτά τα δύο νομοσχέδια κατατέθηκαν πριν από το κλείσιμο της Βουλής και ρύθμιζαν την είσπραξη του τέλους του 0,4% και η συζήτηση είχε ολοκληρωθεί. Εκκρεμούσαν διευκρινήσεις, όπως είπε, από τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εισηγήθηκε σήμερα να ψηφιστεί η νομοθεσία, χωρίς να υπάρξει διεκδίκηση των 17 εκ. ευρώ που θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί ως σήμερα. Όπως ανέφερε το Υπουργείο καθώς και η Νομική Υπηρεσία, δεν είναι αντισυνταγματική η ψήφιση της είσπραξης των 17 εκ. αλλά, το πρόβλημα θα ήταν ο τρόπος είσπραξης τους.

Ο κ. Κέττηρος είπε πως τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων, αφού συζήτησαν το θέμα, αποφάσισαν να βρουν τρόπους είσπραξης αυτών των 17 εκ. ευρώ για να κατατεθούν στον Φορέα. «Δεν είναι δικά μας αυτά τα λεφτά, δεν αφορούν την πούγκα μας, αφορούν τον προσφυγικό κόσμο και για αυτό θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τα εισπράξουμε», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη συμβολή και των βουλευτών που είναι νομικοί, θα βρεθούν αυτοί οι τρόποι.

Ανέφερε πως έχουν γίνει ήδη κάποιες σκέψεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν στα νομοσχέδια τις επόμενες μέρες για να συζητηθούν στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και να επανέλθει η Επιτροπή σε 15 μέρες για να δοθεί μια λύση. «Η πρόθεση μας είναι να ψηφιστεί το συντομότερο αυτό το νομοσχέδιο, να οδηγηθεί  στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί για να αρχίσει να εισπράττεται το τέλος του 0,4% επί των αγοραπωλησιών ακίνητης περιουσίας και να διεκδικήσουμε αυτά τα 17 εκ. που δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κέττηρος είπε πως το τέλος του 0,4% θα το καταβάλλει ο αγοραστής, θα το εισπράττει ο πωλητής και θα τα κατατίθενται από το Τμήμα Φορολογίας προς όφελος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο οποίος ετοιμάζει και νέα σχέδια, με τα λεφτά που θα εισπράττει, νέα σχέδια προς όφελος του προσφυγικού κόσμου.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι να έρθουν μέσα στις επόμενες λίγες μέρες γραπτώς η εισηγήσεις για τους τρόπους είσπραξης των 17 εκ. να συζητηθούν σε κομματικό επίπεδο και στη συνέχεια να επιστρέψει η συζήτηση στην  Επιτροπή Προσφύγων για να καταλήξουν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια για ψήφιση.