Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιρακ

Δεκαπέντε υποστηρικτές του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ έπεσαν νεκροί από σφαίρες χθες Δευτέρα μέσα στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, πρωτεύουσας του Ιράκ, κατά νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από ιατρικές πηγές (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Thaier Al-Sudani).

Θέατρο βίαιων επεισοδίων

Η περιοχή μετατράπηκε σε θέατρο βίαιων επεισοδίων μετά την ανακοίνωση του σιίτη ηγέτη ότι «αποσύρεται οριστικά» από την ιρακινή πολιτική αρένα.

Αλλοι 350 διαδηλωτές τραυματίστηκαν – ορισμένοι φέρουν τραύματα από σφαίρες, άλλοι παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων – στο χάος που επικράτησε στην Πράσινη Ζώνη.

Στη θεωρία πρόκειται για αυστηρά φυλασσόμενη περίμετρο στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου εδρεύουν κρατικοί θεσμοί και ξένες πρεσβείες.

Ανακοινώνω «την οριστική μου αποχώρηση»


«Αποφάσισα να μην εμπλέκομαι στις πολιτικές υποθέσεις. Ανακοινώνω λοιπόν τώρα την οριστική μου αποχώρηση», έγραψε ο σιίτης ιερωμένος στο Twitter, εν μέσω πλήρους πολιτικού αδιεξόδου στο Ιράκ, όπου διάφορες πολιτικές ομάδες αντιπαρατίθενται μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2021 για το όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Οι πιστοί στον Σαντρ κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του ηγέτη τους και συγκρούστηκαν με υποστηρικτές ομάδων που στηρίζονται από την Τεχεράνη.

Οι δύο πλευρές εκτόξευαν πέτρες οι μεν στους δε έξω από την Πράσινη Ζώνη, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί σε όλη την κεντρική Βαγδάτη, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Πηγή: in,gr