Η αδιαλλαξία και η αρνητικότητα της Τουρκίας δεν θα κάμψει το φρόνημα μας στην επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων και στην εξεύρεση μιας δίκαιης και κοινώς αποδεκτής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, ανέφερε απόψε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι η «νεοοθωμανική προσέγγιση» της Άγκυρας και οι βλέψεις της στη περιοχή δεν θα υπερισχύσουν ποτέ του διεθνούς δικαίου και δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση προς τιμή των ηρώων της Κοινότητας Μαζωτού που πραγματοποιήθηκε απόψε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, ο κ. Φωτίου είπε πως «τέτοιες εκδηλώσεις μας βοηθούν να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και των ηρώων μας, να ενισχύουν την ψυχική μας δύναμη και να τονώνουν την εθνική μας συνείδηση, αλλά κυρίως, μας βοηθούν να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Τα ιστορικά διδάγματα, που οφείλουμε όλοι να αντλούμε από το χθες, είναι η πυξίδα για την πορεία του αύριο».
Αφού ανέφερε ότι «είμαστε δεμένοι γερά σε αυτή γη και θα παραμένουμε» ο κ. Φωτίου σημείωσε πως «την ιστορία μας δεν την παραγράφουμε, και πάντα θα τιμούμε και θα μνημονεύουμε όσους ρίχτηκαν με αυταπάρνηση, θάρρος και γενναιότητα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ελευθερία και που αψηφώντας την αριθμητική υπεροπλία του εχθρού, έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ζωή τους, για την προάσπιση της γενέθλιας γης και των πατρογονικών εστιών».
Πρόσθεσε ότι «48 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή, οι μνήμες μας επιστρέφουν σε εκείνες τις ημέρες που σκόρπισαν τον τρόμο και την καταστροφή με τις χιλιάδες των ξεριζωμένων από τα σπίτια τους, τους νεκρούς, τους αιχμαλώτους, τους εγκλωβισμένους, τους αγνοουμένους. Στο δράμα που έζησε όλη η Κύπρος με τους καταυλισμούς και το πένθος που είχε σκορπιστεί παντού, την οδύνη και τον πόνο για τις πληγές που είναι ανοικτές ακόμη και σήμερα».
Στην ομιλία του ο Φώτης Φωτίου αναφέρθηκε και στους συμπατριώτες μας που εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, ενώ όπως είπε «υπάρχουν μαρτυρίες ότι ήταν εν ζωή μετά και από τη σύλληψη τους από τα τουρκικά στρατεύματα. Για όλους συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας, δεν εφησυχάζουμε ούτε θα ενδώσουμε στις μεθοδεύσεις και τακτικισμούς της κατοχικής δύναμης».
Σημείωσε πως «αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Αναμένουμε και προσδοκούμε από τα Ηνωμένη Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να επιδείξουν τις ίδιες ευαισθησίες και αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν τώρα σε άλλες εμπόλεμες περιοχές και στη δική μας την περίπτωση».
Τα δύο μέτρα και σταθμά που δυστυχώς ακολουθούνται, συνέχισε «δεν είναι συμβατά με τις αξίες και αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Εργαζόμαστε για να έρθει η στιγμή εκείνη που θα τερματιστεί η αγωνία και ο πόνος που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας».
Ο Επίτροπος Προεδρίας χαρακτήρισε «τεράστιες τις ευθύνες της Τουρκίας και θα πρέπει να δώσει επιτέλους απαντήσεις για όλες τις περιπτώσεις των αγνοουμένων μας. Η αδιαλλαξία και η αρνητικότητα της τουρκικής πλευράς δεν πρόκειται να κάμψει το φρόνημα μας, τόσο για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, όσο και για την εξεύρεση μιας δίκαιης και κοινώς αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σημείωσε ακόμα ότι «η αναθεωρητική στάση και η νεοοθωμανική προσέγγιση της Τουρκίας σε όλα όσα αφορούν το Κυπριακό, αλλά και τις βλέψεις της σε βάρος της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής, δεν θα υπερισχύσουν ποτέ του διεθνούς δικαίου και ούτε θα γίνουν αποδεκτές. Ο Ελληνισμός στο σύνολο του υπεραμύνεται της θέσης αυτής και στέκεται αλληλέγγυος στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας.
Η εθνική μας αυτοσυνειδησία «μας επιβάλλει να μην λησμονήσουμε τους ήρωες μας, ποτέ ως ανεξόφλητη οφειλή χρέους και υπόμνηση ιστορικής ευθύνης έναντι τους, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και της θυσίας τους. Να μετατρέψουμε τη θυσία τους σε φάρο αντίστασης κατά των τουρκικών επιβουλών, πυξίδα ενότητας και κοινής στράτευσης και υποσχόμενοι ότι δε θα συμβιβαστούμε με λίγο ουρανό» κατέληξε.