Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οαυ

Μένει η φεύγει ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου; Το ερώτημα που απασχολεί για εβδομάδες την κοινή γνώμη αναμένεται να ξεκαθαριστεί τον Σεπτέμβριο. Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου μίλησε μεταξύ άλλων για το κύριο πρόβλημα του οργανισμού, τις εξελίξεις με τα νέα νοσηλευτήρια αλλά και την πρόθεση για ένταξη των Πρώτων Βοηθειών των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το θέμα με την παραίτηση του προέδρου του ΟΑΥ «θα ξεκαθαρίσει σε δύο εβδομάδες, είτε αυτό αφορά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποδεχτεί την παραίτηση του Προέδρου του ΟΑΥ, ή και κατά πόσο ο κύριος Αντωνίου θα αποφασίσει να συνεχίσει ως Πρόεδρος».

Αποκάλυψε ότι ο κ. Αντωνίου, δεν έχει εκμυστηρευθεί ούτε σε αυτούς τις προθέσεις του και «ίσως επηρεαστεί και από τις εξελίξεις». Όπως ανέφερε, σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΟΑΥ αποχωρήσει η νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να γίνει μια διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα έτσι ώστε ο νέος πρόεδρος να τύχει της ευρύτερης κοινής αποδοχής».

Τόνισε ότι καλό είναι να κλείσει αυτό το θέμα, γιατί τους αποσυντονίζει και έχουν ήδη αρκετά ανοικτά θέματα. Σημείωσε ωστόσο ότι «ο Θωμάς Αντωνίου δεν είναι απλά ένας Πρόεδρος αλλά συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και έχει πολύ ενεργή συμμετοχή».

Ένταξη νέων νοσηλευτηρίων

Όσον αφορά την ένταξη νέων νοσηλευτηρίων είπε πως, «θα ενταχθεί από 1η Σεπτεμβρίου το Ιπποκράτειο Νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, κάτι που αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη, ενώ έχει ήδη ενταχθεί και ο Άγιος Γεώργιος στην Πάφο», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις.

Αξιοσημείωτο για τον ΟΑΥ, το γεγονός ότι, σχεδόν όλα τα μεγάλα νοσηλευτήρια έχουν ενταχθεί και όπως είπε, «βρισκόμαστε στο 93% στις συμμετοχές, πολύ ψηλό ποσοστό συγκριτικά με άλλες χώρες».

Ιδιωτικά Τμήματα Πρώτων Βοηθειών

Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια εξέφρασαν την πρόθεση τους για ένταξη Πρώτων Βοηθειών στο ΓΕΣΥ, όμως θα χρειαστεί χρόνος προετοιμασίας για να ανταποκριθούν σωστά καθώς η δουλεία τους θα αυξηθεί.

Αναφορικά με αυτό ο κύριος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα είναι πολύ αυστηροί με τους γιατρούς και θα γίνει μια συζήτηση, αφού όπως είπε, «υπάρχει η αντίληψη ότι με το Γενικό Σύστημα Υγείας οι γιατροί μας έχουν πολλή δουλειά κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν έχουν διάθεση να δουλέψουν το βράδυ, κάτι που δεν είναι αποδεκτό».

Είπε ότι, τον Σεπτέμβριο αφού ξεκαθαρίσει το θέμα με τον Θωμά Αντωνίου θα εντατικοποιηθούν οι επαφές και θα κληθούν τα τρία ιδιωτικά  νοσηλευτήρια για να υπάρξει μια συνεννόηση κατά πόσο θα εντάξουν τα τμήματα Πρώτων Βοηθειών τους στο ΓΕΣΥ. Σε περίπτωση που τα Ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν το πράξουν είναι ξεκάθαρο ότι θα ενημερωθούν ότι πρέπει να τα κλείσουν.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει η λύση ‘’take it or leave it’’, πρέπει να δείξουμε κατανόηση», ανέφερε ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.