Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ευλογιά των πιθήκων

Σε δύσβατα μονοπάτια εισέρχεται το Υπουργείο Υγείας και οι ειδικοί καθώς το σενάριο ενδοκοινοτικής διασποράς της Ευλογίας των Πιθήκων φαίνεται να είναι το επικρατέστερο. 

Δύο εκ των πέντε θετικών ατόμων που ανιχνεύτηκαν στην Κύπρο, ο 18χρονος και ο 46χρονος, δήλωσαν πως δεν έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους κύκλους του Υπουργείου Υγείας επιτείνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα θετικά περιστατικά δεν δηλώνουν όλες τις επαφές τους, ενδεχομένως στην σκιά του φόβου για κοινωνικό αποκλεισμό. 

Το γεγονός αυτό προκαλεί πρόβλημα στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, που αναζητά τις επαφές, ώστε να περιορίσει την περεταίρω εξάπλωση της Ευλογιάς στην κοινότητα, αλλά και να εντοπίσει τυχόν άλλα μη συμπτωματικά κρούσματα. 

Πάνω από 46,000 περιστατικά

Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες να καταγράφηκε μια παγκόσμια έξαρση των περιστατικών της Ευλογιάς των Πιθήκων ωστόσο την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με την Διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δρ. Ρόσελ Βαλένσκι

Μέχρι τις 25 Αυγούστου, πάνω από 46.700 περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως σε 98 χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καταγραφεί σχεδόν 17.000 περιπτώσεις Ευλογιάς των Πιθήκων και έχουν εντοπιστεί και στις 50 πολιτείες της Περιφέρειας της Κολομβίας και του Πουέρτο Ρίκο 

Έπειτα από τις συστάσεις για αλλαγή στον τρόπο εμβολιασμού των στενών επαφών οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν έτοιμες διαθέτοντας τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια δόσεις. 

Σημειώνεται πως οι θάνατοι λόγω της Ευλογιάς των Πιθήκων ανήλθαν διεθνώς στους δώδεκα.