Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κ8θ7

Πάνω από 1,6 τόνο κοκαΐνης με προορισμό το Ντουμπάι, που είχε κρυφτεί μέσα σε σακιά με ζωοτροφή, κατασχέθηκε χθες Παρασκευή στην πόλη Ροσάριο, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι τα λιμάνια της Αργεντινής αποκτούν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο, ανακοίνωσαν οι αρχές (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, η κατασχεμένη κοκαΐνη απλωμένη στον δρόμο).

Δέκα συλλήψεις

Δέκα άνθρωποι, όλοι πολίτες της Αργεντινής, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο της επιχείρησης της αστυνομίας που διεξήχθη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών στη Ροσάριο (310 χιλιόμετρα από το Μπουένος Αιρες), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας της Λατινικής Αμερικής, όπου βρίσκεται το κυριότερο εξαγωγικό λιμάνι του αγροτοδιατροφικού τομέα στον Ατλαντικό.

«Τα 1.658 κιλά κοκαΐνης είχαν εμπορική αξία περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων», διευκρίνισε στον Τύπο ο επίτροπος Μαριάνο Χιούφρα, επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Κατασχέθηκαν επίσης πυροβόλα όπλα, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ρευστό.

Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα μέσα σε σάκους με καλαμπόκι, προορισμένο για να γίνει ζωοτροφή για βοοειδή, και επρόκειτο να φορτωθούν σε εμπορευματοκιβώτιο 150 τόνων με σιτηρά για να μεταφερθούν στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Προέλευση την Κολομβία»

Η κοκαΐνη πιθανόν «είχε προέλευση την Κολομβία», τη χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του ναρκωτικού στον κόσμο. Περίπου 50 κιλά από το φορτίο αυτό προοριζόταν για την τοπική αγορά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Ροσάριο (1,5 εκατομμύριο κάτοικοι) θεωρείται κόμβος νευραλγικής σημασίας ως προς τη διακίνηση ναρκωτικών στην Αργεντινή. Είναι επίσης το αστικό κέντρο που αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα με τα βίαια εγκλήματα, καταγράφει δείκτη ανθρωποκτονιών που φθάνει τις 13 ανά 100.000 κατοίκους — με άλλα λόγια, τριπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο.

Ειδικοί και δικαστικοί ειδικευμένοι στον αγώνα εναντίον των ναρκωτικών τονίζουν τελευταία πως αν και η κοκαΐνη προέρχεται κυρίως από το τρίγωνο Κολομβίας – Περού – Βολιβίας, η Αργεντινή αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία για το διεθνές λαθρεμπόριο εξαιτίας των λιμανιών της, της ποιότητας των χημικών συστατικών της (για την παραγωγή ναρκωτικών) και των δυνατοτήτων ξεπλύματος χρήματος που υπάρχουν.

Πηγή: ΑΠΕ