Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τα δικαστήρια έχουν υποχρέωση και καθήκον να πατάξουν την διάθεση ναρκωτικών οποιασδήποτε φύσης, αναφέρει ο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, το οποίο επέβαλε την Παρασκευή ποινή φυλάκισης 18 χρόνων σε δυο πρόσωπα, σε σχέση με υπόθεση εισαγωγής και κατοχής κάνναβης, βάρους 72 κιλών, με σκοπό την προμήθεια τους.

Οι δυο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι σε υπόθεση του 2020, η οποία αφορούσε τον εντοπισμό ναρκωτικών σε αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης στο Ζακάκι και για την οποίαν είχαν συλληφθεί, τότε, άλλα τέσσερα πρόσωπα. Ένα από αυτά καταδικάστηκε επίσης σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Στην απόφαση του, το Κακουργιοδικείο επισημαίνει την έξαρση αυτής της φύσης αδικημάτων, η οποία «θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια της κοινωνίας και τα δικαστήρια έχουν υποχρέωση και καθήκον να  πατάξουν τη διάθεση ναρκωτικών οποιασδήποτε φύσης».

Η συχνότητα με την οποίαν διαπράττονται τέτοιου είδους αδικήματα, προσθέτει, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών που διακινούνται σε μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, καθιστά επιβεβλημένη την επιβολή αποτρεπτικών ποινών.

«Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ανεξέλεγκτα και τα δικαστήρια οφείλουν να προστατεύσουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα που είναι πιο ευάλωτα από τον κίνδυνο αυτό», αναφέρει και προσθέτει ότι «θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρχει και η ενεργός συμμετοχή της δικαιοσύνης στον καθημερινό αγώνα που γίνεται για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών».

Κατά την επιμέτρηση των ποινών, το δικαστήριο έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, τη σοβαρότητα των αδικημάτων, όπως αντικατοπτρίζεται από τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ποινές, την ανησυχητική συχνότητα διάπραξης τους και το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό να προμηθεύσουν σε άλλα πρόσωπα τη μεγάλη ποσότητα των ναρκωτικών.