Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος γεωργιας κωστας καδης

Η πιθανή εγκατάσταση του ασφαλτικού στην περιοχή Μιτσερού θα συζητηθεί αφού ικανοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής από την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους, μετά από συνεργασία της Κυβέρνησης με τον τεχνικό σύμβουλο που εκπροσωπεί τις κοινότητες της περιοχής, ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, μετά το πέρας της συνάντησης εκπροσώπων των κοινοτήτων Βασιλικού και Μιτσερού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ο Υπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής επιτήρησης των χώρων λειτουργίας των βιομηχανιών, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των κοινοτήτων που επηρεάζονται, ενώ προγραμματίστηκε και νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με εκπροσώπους των κοινοτήτων της περιοχής Μιτσερού, ο κ. Καδής είπε ότι αποφασίστηκε η στενή συνεργασία με τις κοινότητες και τον τεχνικό τους σύμβουλο, ούτως ώστε να παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου συγκεκριμένη πρόταση, με ενέργειες οι οποίες θα γίνουν για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων που ταλαιπωρούν την περιοχή.

«Διότι ήταν γενική διαπίστωση από τα λεγόμενα των εκπροσώπων των κοινοτήτων της περιοχής ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν υπάρξει συζήτηση για την πιθανή εγκατάσταση ασφαλτικού σκυροδέματος. Αυτή η προσέγγιση συνάδει και με τις απόψεις των πανεπιστημιακών οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με το θέμα», δήλωσε ο Υπουργός.

«Άρα, θα συνεργαστούμε με τον τεχνικό σύμβουλο των κοινοτήτων, θα έρθουμε με συγκεκριμένες εισηγήσεις μέσα στον επόμενο ένα μήνα για συγκεκριμένες ενέργειες για αντιμετώπιση των υφιστάμενων ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή και ως προς την πιθανή εγκατάσταση του ασφαλτικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι αυτή θα γίνει πρώτον εφόσον φανεί ότι αντιμετωπίζονται τα υφιστάμενα προβλήματα και εφόσον ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θα τεθούν από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, και αναφέρομαι στον τεχνικό σύμβουλο των κοινοτήτων», πρόσθεσε.

Για την περίπτωση του Βασιλικού, ο Υπουργός είπε ότι αποφασίστηκε η σύσταση δύο επιτροπών, για επιτήρηση των χώρων λειτουργίας των βιομηχανιών. Η μια αφορά το ενεργειακό κέντρο και έχει συσταθεί από το Υπουργείο Ενέργειας και η δεύτερη αφορά την ευρύτερη περιοχή και θα συσταθεί από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή εκπροσώπου των κοινοτήτων της περιοχής.

«Άρα θα υπάρχει μια πολύ πιο συστηματική επιτήρηση του τι συμβαίνει στην περιοχή. Αυτό θα γίνει στην αμέσως επόμενη περίοδο», είπε, προσθέτοντας ότι μέσα στην ίδια περίοδο η Κυβέρνηση θα εξετάσει και κάποιες εναλλακτικές εισηγήσεις που είχαν υποβάλει οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων της περιοχής, που αφορούν είτε τη χωροθέτηση βιομηχανικών μονάδων, είτε τον τρόπο λειτουργίας των βιομηχανιών στην περιοχή. «Άρα θα υπάρξει μία συνάντηση μέσα στον Οκτώβριο για να ληφθούν κι εκεί τελικές αποφάσεις», δήλωσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι αυτό που διαπιστώθηκε και στις δύο περιπτώσεις, ήταν έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων που τίθενται από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς τους βιομήχανους. Απαντώντας σε ερώτηση αν η στάση των κατοίκων είναι δικαιολογημένη, ο Υπουργός είπε ότι «όσα ακούσαμε από την πλευρά των κοινοτήτων είναι δικαιολογημένα, και η αγωνία και η αβεβαιότητα. Γι’ αυτό και προχωρούμε με τη σύσταση επιτροπών επιτήρησης με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των ίδιων των κοινοτήτων αλλά και με ειδικούς επιθεωρητές που θα προσληφθούν ειδικά για αυτές τις περιοχές και θα έχουν τη δυνατότητα, αφού εξουσιοδοτηθούν από τον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, να επιβάλλουν ποινές και πρόστιμα, όπου διαπιστώνουν ότι δεν τηρούνται οι όροι αδειοδότησης των βιομηχανικών ή των κτηνοτροφικών μονάδων που λειτουργούν σε μια περιοχή». Όπως είπε, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθεί η σωστή λειτουργία των βιομηχανικών και κτηνοτροφικών μονάδων και θα βελτιωθεί η κατάσταση και στη μία περιοχή και στην άλλη.

Ερωτηθείς γιατί θεωρεί ότι οι λύσεις που δίνονται αυτή τη φορά θα επιλύσουν το πρόβλημα, όταν αυτό χρονολογείται, ο κ. Καδής είπε ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι χθεσινά, αλλά τριακονταετίας. «Έχουν συσσωρευθεί και έχουν φτάσει αυτές οι καυτές πατάτες στα χέρια της παρούσας Κυβέρνησης που θέλει να τα αντιμετωπίσει και μάλιστα στη ρίζα τους. Γι’ αυτό έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε, προσθέτοντας ότι έχει γίνει αλλαγή νομοθεσίας για τη λειτουργία των βιομηχανικών και ασφαλτικών μονάδων.

«Μέχρι πρόσφατα θα μπορούσε να εγκατασταθεί κάπου μία μονάδα παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια νομοθεσία που μπαίνει σε εφαρμογή και τίθεται ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο. Επίσης, θα λειτουργήσει αυτή η επιτροπή επιτήρησης που θα συμμετέχουν και άνθρωποι που θα επιλεγούν από τις ίδιες τις κοινότητες», απάντησε.

Επιπλέον, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος είπε ότι για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς το κράτος και την Κυβέρνηση, τα όποια μέτρα θα περάσουν από το επίπεδο απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου και, όπου χρειάζεται να γίνει και νομοθετική ρύθμιση αυτό θα φτάσει και στη Βουλή, για να δεσμεύει και την επόμενη Κυβέρνηση.

«Θεωρώ ότι με τις σημερινές συναντήσεις αποδείχθηκε ότι η Κυβέρνηση έχει τη διάθεση να ακούσει τις επηρεαζόμενες κοινότητες, να δει με πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο τρόπο τα προβλήματα που τις απασχολούν και να διασφαλίσει ότι η όποια μετακίνηση ή εγκατάσταση μονάδων ασφαλτικού σκυροδέματος σε νέες περιοχές θα γίνει μόνο εάν διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για οποιοδήποτε πρόβλημα στους κατοίκους», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Μιτσερού, Αντρέας Κυριάκου, δήλωσε ότι «σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιμονή μας, να μας δεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μας ακούσει. Επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο, το βεβαρημένο της περιοχής Μιτσερού».  

Ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος αφού μας άκουσε, δεσμεύτηκε για την επίλυση των υφιστάμενων οχληρών δραστηριοτήτων και προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή με δυναμικές και δεσμευτικές αποφάσεις εκ μέρους του κράτους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, που όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε, έχει χαθεί από τον κόσμο προς το κράτος».

Σημείωσε ότι, δεν κάνουν πίσω για τη λειτουργία ασφαλτικής μονάδας στην περιοχή Μιτσερού και θα συζητήσουν μόνο, αφού επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα οχληρίας.

Ερωτηθείς για την εκκρεμούσα δικαστική απόφαση σε σχέση με την πολεοδομική άδεια, ο κ. Κυριάκου είπε ότι η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά.  

Σε ερώτηση, εάν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για την επίλυση των προβλημάτων, ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι «χρονοδιαγράμματα έχει θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος», ενώ οι ίδοι είναι στη διάθεση του Προέδρου για την επόμενη συνάντηση, που προβλέπεται ότι θα είναι σε ένα μήνα περίπου.

Τέλος, ο κ. Κυριάκου δήλωσε ότι κατά της διάρκεια της σύσκεψης παραδόθηκαν στον Πρόεδρο και οι 9.000 υπογραφές κατοίκων, οι οποίοι αντιτίθενται στη μεταφορά του ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή.