Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δημητρης γρηγοριου

Δημήτρης Γρηγορίου ετών 24. Πιλότος στο επάγγελμα και δημιουργός περιεχομένου (content creator) στον ελεύθερο του χρόνο. Τόπος διαμονής, Βουδαπέστη αλλά πατρίδα του η Κύπρος. Η αγάπη του για τον ουρανό και τα αεροπλάνα γεννήθηκε πριν τα δέκα του χρόνια. Όταν ταξίδευε με τη γιαγιά του στην Ελλάδα για να επισκεφθεί τους συγγενείς του που έμεναν εκεί. Λίγο το άγνωστο που έκρυβε το πιλοτήριο, λίγο η μαγεία της πτήσης, ο Δημήτρης λάτρεψε τα αεροπλάνα και όλα όσα έχουν να κάνουν μ’ αυτά. Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια «σχέση» ζωής…

Εκτός από επαγγελματίας πιλότος που δηλώνει «ερωτευμένος» με τη δουλειά του, ο Δημήτρης ασχολείται και με τη δημιουργία βίντεο τα οποία αναρτά στο κανάλι που διατηρεί στο YouTube από το  2010 . Το περιεχόμενο των βίντεο του; Προσγειώσεις, απογειώσεις, αεροπλάνα και όλα όσα αφορούν μια πτήση. Στόχος του να μοιραστεί με τον κόσμο την αγάπη του για τον χώρο αυτό, κάτι που όπως φαίνεται μέχρι στιγμής καταφέρνει πολύ καλά.

Ο Δημήτρης λοιπόν ή αλλιώς «GreatFlyer» -  όπως είναι το όνομα του καναλιού του, είναι ο άνθρωπος πίσω από το viral βίντεο που καταγράφει μια εντυπωσιακή – αρκετά χαμηλή προσγείωση αεροπλάνου στη Σκιάθο.

Το συγκεκριμένο βίντεο «κατέκλυσε» το διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αρκετοί πολίτες καθώς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναδημοσίευσαν το υλικό «μαγεμένοι» από την προσγείωση που έγινε μια «ανάσα» πάνω από τα κεφάλια ανθρώπων που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο για να παρακολουθήσουν το θέαμα. Περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ.

Εμείς ήρθαμε σε επαφή με τον Δημήτρη Γρηγορίου, ο οποίος παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ant1live, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε για το επάγγελμα του αλλά και τα βίντεο του που έγιναν viral.

Το βίντεο της Σκιάθου και ο… αεροπορικός τουρισμός

Η πρώτη του επαφή με το αεροδρόμιο της Σκιάθου έγινε στα δεκατρία του χρόνια, όταν το επισκέφθηκε μαζί με τους γονείς του. Μετά την πρώτη του επίσκεψη, τον ενημέρωσαν ότι στον χώρο υπήρχε ένα εντυπωσιακό σκηνικό, δίπλα από τον διάδρομο των αεροπλάνων...

«Εντυπωσιάστηκα και ήθελα να ξαναπάω», δήλωσε. Και ξανά πήγε από τότε αμέτρητες φορές.

Από το 2012 μέχρι σήμερα επισκέπτεται το αεροδρόμιο της Σκιάθου κάθε χρόνο γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Να παρακολουθήσει και να κινηματογραφήσει τις εντυπωσιακές προσγειώσεις που γίνονται εκεί. Εκτός από τον Δημήτρη, ο χώρος «πλημμυρίζεται» κάθε χρόνο από χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι αποτελούν μέρος αυτού που ονομάζουμε «αεροπορικός τουρισμός». Μερικοί σπεύδουν στο αεροδρόμιο απλά για να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό θέαμα, ενώ άλλοι παίρνουν μαζί τους κάμερες και τριπόδια για να «εγκλωβίσουν» στον φακό τους τις μοναδικές προσγειώσεις.

Συνεπώς, ο Δημήτρης δεν είναι ο μόνος που επιχείρησε να καταγράψει στον φακό τα όσα συμβαίνουν σε εκείνο το αεροδρόμιο. Κι’ όμως, το δικό του βίντεο «κέρδισε» τον κόσμο αφού μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την ανάρτηση στο κανάλι του, έγινε viral. Όπως μας ανέφερε μάλιστα, το βίντεο έγινε και η αιτία πολλών προτάσεων για συνεργασία από μεγάλα κανάλια του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα το BBC.

Εντυπωσιακά βίντεο και πιστό κοινό

Φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα «όνομα» γύρω από τον Δημήτρη, με το κοινό του να περιμένει απ’ αυτόν ποιοτικά βίντεο από τη Σκιάθο αλλά και από τα αεροπλάνα γενικότερα. Αυτό που σίγουρα κάνει τη διαφορά στα βίντεο του είναι το γεγονός πως βάζει και το κοινό που βρίσκεται εκεί κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο παιχνίδι, καθώς επίσης και το γεγονός πως είναι πιλότος, αφού ξέρει τι να τραβήξει και για πιο λόγο να το πράξει.

Πάντως, μισό εκατομμύριο άνθρωποι (subscribers στο κανάλι του στο YouTube) συμφωνούν με την οπτική του και αναμένουν το επόμενο του βίντεο.

Ο Δημήτρης είναι αυτοδημιούργητος. Ξόδεψε πολλές ώρες και μέρες παρακολουθώντας και «εξετάζοντας» παρόμοια βίντεο, μέχρι να καταφέρει το σημερινό αποτέλεσμα.

«Ξέρω τι μου αρέσει και έχω και τη γνώση να ξέρω τι να τραβήξω και τι θα αρέσει και στον κόσμο. Είναι κάτι θεαματικό ακόμα και για το κοινό που δεν ξέρει… Υπάρχει κόσμος που έχει φοβία με τα αεροπλάνα. Βλέπουν τα βίντεο μου και αυτό τους βοηθά, όπως μου έχουν πει», σημείωσε.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μεγάλο μέρος του κοινού του προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες, με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους να μην είχαν ποτέ την ευκαιρία να ταξιδέψουν. Επομένως, γι’ αυτά τα άτομα τα βίντεο του Δημήτρη αποτελούν ιδανική ευκαιρία να δουν τον «κόσμο» του αεροπλάνου έστω και από μακριά…

Αυτό που προσπαθώ να μοιραστώ με τον κόσμο είναι η μαγεία του αεροπλάνου. Χάσαμε λίγο τον ρομαντισμό μιας πτήσης και αυτό είναι που θέλω να επαναφέρω μέσα από τα βίντεο μου

 

Φαινόμενο της Σκιάθου: Επικίνδυνη ψυχαγωγία;

Σύμφωνα με τον Δημήτρη ο κίνδυνος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πάντα ορατός, ωστόσο εάν οι επισκέπτες του αεροδρομίου είναι προσεκτικοί, τότε μειώνεται το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχημάτων.

Επίσης, όπως μας εξήγησε, οι προσγειώσεις δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο οι απογειώσεις.

«Υπάρχουν πινακίδες που ξεκάθαρα διατυπώνουν τον κίνδυνο στον κόσμο από τα καυσαέρια των αεροσκαφών. Η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι εκεί 24 ώρες, εμείς που ξέρουμε στεκόμαστε στο πλάι και πολλές φορές λέμε και στους τουρίστες να κρατούν απόσταση», δήλωσε.

δημητρης γρηγοριου

Στην προσγείωση, εξήγησε, ο κίνδυνος είναι λιγότερος παρόλο που το θέαμα φαντάζει πιο ριψοκίνδυνο.

Το αεροπλάνο δεν θα πέσει στον κόσμο, οι πιλότοι ξέρουν ακριβώς πού να προσγειωθούν, υπάρχουν αυστηρές νομοθεσίες για το πόσο χαμηλά πρέπει να βρίσκεται ένα αεροπλάνο πάνω από τον διάδρομο. Θα ήταν πιο επικίνδυνο αν ο πιλότος ακύρωνε την προσγείωση και έβαζε τους  κινητήρες στο φουλ για να κάνει άλλο ένα γύρο. Εκεί τα καυσαέρια θα μπορούσαν να ρίξουν στο έδαφος κόσμο

 

Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, ο νεαρός πιλότος υποστήριξε ότι είναι ικανοποιητικά.

«Έκαναν ότι είναι δυνατό να γίνει, υπάρχουν φώτα τροχαίας για τα οχήματα, μπογιάτισαν πρόσφατα στον δρόμο ελεγχόμενο τετράγωνο, στο οποίο αναγράφεται πως δεν πρέπει να πατήσουν οι πολίτες. Οπόταν αν κάποιος πατήσει είναι δική του ευθύνη, δεν μπορείς να απαγορεύσεις την ελεύθερη διακίνηση κάποιου ατόμου», σημείωσε.

Φαίνεται ότι έγιναν και κάποιες άλλες εισηγήσεις για την περιοχή εκεί, όπως για παράδειγμα να δημιουργηθεί ένα σημείο με καρέκλες, κάτι όμως που θα «έκλεβε», σύμφωνα με τον Δημήτρη, από το εντυπωσιακό θέαμα που θα έβλεπαν οι επισκέπτες. Την ίδια ώρα, απορρίπτεται και το ενδεχόμενο τοποθέτησης φράχτη, αφού κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την προσγείωση των αεροπλάνων.

«Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε ένα μικρό νησί, τα χαρακτηριστικά του διαδρόμου δεν μπορούν να αλλάξουν, δεν σηκώνει να τον επεκτείνουν. Ο δρόμος εκεί υπάρχει για να ενώνει το ανατολικό μέρος με το δυτικό μέρος του νησιού, οπότε κάνουν ό,τι μπορούν», υποστήριξε.

Τα πιο viral βίντεο

Πάνω από 48 εκατομμύρια προβολές είχε το βίντεο που τράβηξε και ανάρτησε στο κανάλι του ο Δημήτρης και πρωταγωνιστούσε η πρώτη πτήση της Cobalt.

Αρκετά μεγάλους αριθμούς σε προβολές πήραν και βίντεο που ανάρτησε από το πιλοτήριο, για τα οποία έλαβε και ειδική άδεια από την συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά και ορισμένα που δείχνουν τη διαδικασία μιας πτήσης.

Εκτός από αυτά ο κόσμος του Δημήτρη φαίνεται ότι επιλέγει Σκιάθο και πάλι Σκιάθο!

δημητρης γρηγοριου

Αναδημοσίευση βίντεο χωρίς… πηγή

Η αναδημοσίευση βίντεο χωρίς την πηγή προσέλευσης τους στο διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο που ακμάζει και επηρεάζει αρνητικά τους δημιουργούς περιεχομένου, όπως ο Δημήτρης.

«Είναι κρίμα να παίρνουν ένα βίντεο και να μην αναφέρουν από ποιον τον πήραν. Ειδικά όταν το παίρνουν από ερασιτέχνες που δεν πληρώνονται απευθείας για τη δουλειά τους», είπε.

Μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα στους πολίτες όσον αφορά αυτό το θέμα, καλώντας το κοινό που αναδημοσιεύει βίντεο στο διαδίκτυο να παραπέμπει στους λογαριασμούς των δημιουργών ή έστω να βάζει την πηγή του υλικού.

«The sky is the limit»

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας μοιράστηκε κι άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο για τη ζωή του όσο και για το επάγγελμα του, ενώ έστειλε και ένα πολύ όμορφο μήνυμα στους ανθρώπους που έχουν όνειρα και στόχους.

«The sky is the limit». Ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω του ant1live στους νέους που θέλουν να δουν τα όνειρα τους να παίρνουν σάρκα και οστά.

Η ζωή στη Βουδαπέστη

Από τον Ιανουάριο του ‘20 ο Δημήτρης διαμένει μόνιμα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας αν και κατάγεται από τη Λευκωσία. Επέλεξε τη Βουδαπέστη για βάση του, αλλά έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τους δικούς του ανά πάσα στιγμή, αφού η εταιρεία στην οποία εργάζεται πραγματοποιεί συχνά πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Κύπρου. 

Η ζωή στη Βουδαπέστη κυλά ήρεμα. Ο Δημήτρης περνά τον χρόνο του με φίλους ή ακόμα και συνεργάτες που μοιράζεται κοινά ενδιαφέροντα. Βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και θεωρεί πως από εκεί έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τους ορίζοντες του, όσο στερεότυπο και ακούγεται αυτό.

Εργάζεται πέντε ημέρες και έχει ρεπό τέσσερις. Πρόκειται για ένα… εναλλακτικό ωράριο, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ένας πιλότος καλείται να εργαστεί από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα.

Στις πτήσεις που πραγματοποίει ο Δημήτρης έχει τον ρόλο του συγκυβερνήτη. Αυτό που κάνει τον κυβερνήτη να διαφέρει από τον συγκυβερνήτη είναι οι ευθύνες που διαθέτει ο πρώτος.

Έπιασε δουλειά ως πιλότος στα 21 του και ασκεί το συγκεκριμένο επάγγελμα μέχρι σήμερα. Στάθηκε τυχερός αφού δεν βρέθηκε ανάμεσα σ’ αυτός που έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες αεροπορικές αποδέσμευαν τους πιλότους από την εργασία τους.

Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στον χώρο, με τις αεροπορικές εταιρείες να επενδύουν πολλές φορές στην εκπαίδευση νέων για εκπλήρωση θέσεων, με τον Δημήτρη να δηλώνει πως γίνονται πολλές προσπάθειες ώστε ο κόσμος να στρέψει την προσοχή του στον συγκεκριμένο χώρο.

Αγαπημένα αεροδρόμια

«Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αεροδρόμια, ενδεχομένως λόγω της γεωλογίας του εδάφους της, προσγειώνοντας ένα αεροπλάνο στη χώρα βλέπεις βουνό δίπλα από θάλασσα». Αυτό απάντησε ο Δημήτρης όταν κλήθηκε να μιλήσει για τους αγαπημένους του προορισμούς ως πιλότος.

Όπως δήλωσε, του κινούν το ενδιαφέρον οι κοντοί διάδρομοι αφού ο πιλότος σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένος έτσι ώστε να προσγειωθεί νωρίς εκεί που πρέπει. Ιδιαίτερη αδυναμία τρέφει και για τους «περιέργους» διαδρόμους, όπως για παράδειγμα αυτόν στη Σάμο που μπροστά υπάρχει βουνό και πρέπει ο πιλότος να κάνει κυκλική προσέγγιση.

Ο Δημήτρης Γρηγορίου είναι 24 ετών, πιλότος στο επάγγελμα και συμβουλεύει τους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν την καρδιά τους και να κάνουν επάγγελμα κάτι που αγαπούν γιατί… «the sky is the limit».

*Για περισσότερα εντυπωσιακά βίντεο από τον Δημήτρη Γρηγορίου επισκεφτείτε το κανάλι του στο YouTube ΕΔΩ.

Ακολουθούν εντυπωσιακές φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Σκιάθου:

δημητρης γρηγοριου
δημητρης γρηγοριου
δημητρης γρηγοριου
δημητρης γρηγοριου
δημητρης γρηγοριου