Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ενεργια νοικοκυρια

Σε 3.549 λίρες (4.202 ευρώ) τον χρόνο θα αυξηθεί από τον Οκτώβριο ο ετήσιος λογαριασμός για το ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο που καταναλώνει ένα τυπικό νοικοκυριό στη Βρετανία.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 80% στους λογαριασμούς ενέργειας (ή των 1.578 λιρών/1,868 ευρώ), η οποία προκύπτει από την απόφαση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής ενέργειας Ofgem να αυξήσει εκ νέου το πλαφόν χρεώσεων για την ενέργεια που καταναλώνεται από τους ιδιώτες.

Τα ποσά αφορούν τα νοικοκυριά που υπάγονται σε βασικό πρόγραμμα μεταβλητών χρεώσεων, δηλαδή συνολικά περίπου 24 εκατομμύρια σπιτικά στη χώρα.

Από τον περασμένο Απρίλιο η ετήσια χρέωση έχει διαμορφωθεί στις 1.971 λίρες (2.334 ευρώ), ενώ πριν από αυτό τα βρετανικά νοικοκυριά πλήρωναν 1.277 λίρες (1.512 ευρώ) το χρόνο.

Αιτιολογώντας τη νέα, αναμενόμενη, αύξηση η Ofgem είπε ότι είναι απόρροια των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού στην χονδρική αγορά.

Οι προβλέψεις αναφέρουν πως το πλαφόν χρεώσεων θα αυξηθεί περαιτέρω τον Ιανουάριο, ανεβάζοντας το ύψος του λογαριασμού ενέργειας σε πάνω από 5.000 λίρες (5.921 ευρώ) το χρόνο και έπειτα ακόμα παραπάνω τον Απρίλιο του 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ofgem, Τζόναθαν Μπρίρλι, δήλωσε ότι το πακέτο στήριξης των νοικοκυριών ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών που είχε ανακοινώσει η απερχόμενη Κυβέρνηση Τζόνσον για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας δε θα είναι πια αρκετό. Τον Μάιο που ανακοινώθηκε το πακέτο, η πρόβλεψη ήταν για λογαριασμούς ύψους 2.800 λιρών (3.315 ευρώ) τον Οκτώβριο.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για πρόσθετα μέτρα, η κυβέρνηση παραπέμπει οποιαδήποτε νέα απόφαση στο διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον, που θα αναδειχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σε προεκλογική εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης η επικρατέστερη επόμενη Πρωθυπουργός Λιζ Τρας είπε ότι θα καταθέσει έκτακτο προϋπολογισμό με σκοπό να βοηθήσει τα νοικοκυριά της χώρας να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας. Η κα Τρας έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει περικοπή φόρων έναντι χορήγησης εκτάκτων βοηθημάτων.

Ο νυν Υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι, παραδέχθηκε πως η νέα αύξηση θα προκαλέσει «άγχος και αγωνία για πολλούς ανθρώπους».

Ο συντονιστής της Συμμαχίας Σταματήστε τη Φτώχεια Καυσίμων, Σάιμον Φράνσις, προειδοποίησε ότι η νέα αύξηση σημαίνει πως «γονείς δε θα μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους, ενώ οι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι θα καταδικαστούν σε χειρότερη υγεία, τα άτομα με αναπηρία θα στερηθούν ζωτικό ιατρικό εξοπλισμό και νοικοκυριά θα εξωθηθούν στη φτώχεια για πρώτη φορά εδώ και γενιές».

Ο διευθυντής της οργάνωσης Εθνική Δράση για την Ενέργεια, Άνταμ Σκόρερ, έκανε λόγο για «χειμώνα-Αρμαγεδδώνα» για τα πιο φτωχά νοικοκυριά, ενώ ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν προειδοποίησε για «εθνική καταστροφή».

Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ταχθεί υπέρ του παγώματος στο πλαφόν χρεώσεων, όπως έχουν κάνει και μεγάλες εταιρείες παροχής ενέργειας στη χώρα.

Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από την εκτόξευση του πληθωρισμού, που έχει διαμορφωθεί στο 10,1% και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η πιο δυσοίωνη πρόβλεψη, από την τράπεζα Citi, έχει τοποθετήσει το ύψος του πληθωρισμού σε 18,6% τον Ιανουάριο.