Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυβερνοασφαλεια

Δέκα χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο υπενθυμίζει η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας / Ομάδας Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων, σημειώνοντας πως στον σημερινό ψηφιακό κόσμο που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, η προσωπική τεχνογνωσία στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχει καταστεί απαραίτητη.

Σε ανακοίνωσή της, καλεί το κοινό να προστατεύει την ταυτότητα, τους λογαριασμούς, τα χρήματά τους, κ.λπ. είτε κάποιος είναι ιδιώτης είτε επιχείρηση, σημειώνοντας πως με την επέκταση των απομακρυσμένων θέσεων εργασίας και την επιδημία COVID-19, οι κυβερνοεπιθέσεις και οι παραβιάσεις δεδομένων έχουν αυξηθεί ενώ η πλειονότητα των ιδιωτών και των επιχειρήσεων δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. 

Σημειώνει ότι οι πιο κάτω συμβουλές για την προσωπική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο παρέχονται για να βοηθήσουν το κοινό να βελτιώσει βελτιώσετε την προστασία του από τις διαρκώς εξελισσόμενες τακτικές των χάκερ.

Πρώτα, καλούνται οι χρήστες να βεβαιωθούν ότι οι κωδικοί πρόσβασής σας είναι ασφαλείς και ποικίλουν. Τονίζει ότι η αποφυγή της αξιοποίησης του δημόσιου WiFi είναι μία από τις σημαντικότερες συστάσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τους χρήστες και τους καλεί να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς με το μήκος του κωδικού πρόσβασης να είναι μεγαλύτερο από 8 και όχι μεγαλύτερο από 64 χαρακτήρες, να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης πάνω από μία φορά, να χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα κεφαλαίο γράμμα, ένα πεζό γράμμα και έναν αριθμό, εκτός από τα &, _, @ κ.λπ.και να διαλέγουν κωδικούς πρόσβασης που είναι εύκολο να θυμούνται και να αποφεύγουν να δίνουν υποδείξεις ή πληροφορίες για να είναι ασφαλείς.

Επίσης, καλούνται να χρησιμοποιούν τείχος προστασίας και λογισμικό προστασίας από ιούς και να γνωρίζουν για τις απάτες phishing αφού το τελευταίο έχει αυξηθεί. Η ταυτότητα του αποστολέα χρησιμοποιείται από τον επιτιθέμενο για να ξεγελάσει τον παραλήπτη ώστε να αποκαλύψει διαπιστευτήρια, να κάνει κλικ σε έναν επιβλαβή σύνδεσμο ή να κατεβάσει ένα συνημμένο αρχείο, τα οποία θα μολύνουν το σύστημα του χρήστη με κακόβουλο λογισμικό, trojans ή μη επιδιορθωμένες ευπάθειες μηδενικής ημέρας. Ως εκ τούτου, αναμένονται επιθέσεις Ransomware. Στην πραγματικότητα, οι απάτες phishing είναι η αιτία του 90% των επιθέσεων ransomware.

Καλείται το κοινό να μην ανοίγει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από αποστολείς που δεν γνωρίζουν, να περνούν με το ποντίκι πάνω από τους συνδέσμους για να δουν ποιοι είναι ασφαλείς και ποιοι όχι και να είναι καχύποπτοι απέναντι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνουν, αναζητώντας γραμματικά λάθη.

Καλούνται να διατηρούν πάντα ενημερωμένο το λογισμικό τους και να χρησιμοποιείται έλεγχος ταυτότητας δύο ή τριών παραγόντων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι δημιουργούν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων  τους και να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους αντί της χρεωστικής τους κάρτας στο διαδίκτυο.

Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται online αποτελούν μια εξαιρετική προσέγγιση για την αύξηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Όταν πραγματοποιείτε ηλεκτρονικές αγορές, μείνετε μακριά από τις χρεωστικές κάρτες και κάθε άλλη μέθοδο πληρωμής που συνδέεται απευθείας με τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Καλούνται επίσης προτού χρησιμοποιήσουν δημόσιο WiFi, να βεβαιωθούν ότι έχει ρυθμιστεί ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Εάν δεν έχει ήδη εγκατεστημένο VPN η συσκευή, θα πρέπει οι χρήστες να χρησιμοποιήσουν ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή μια άλλη σύνδεση αντί αυτού.

Οι χρήστες καλούνται επίσης να μην χρησιμοποιούν την ημερομηνία γέννησής τους ή το τραπεζικό PIN ως κωδικό πρόσβασης για το κινητό τους και να χρησιμοποιούν μόνο εφαρμογές που έχουν κατεβάσει από αξιόπιστες πηγές, να αποφεύγουν παλαιότερα λειτουργικά συστήματα που δεν έχουν διορθωθεί και να αποφεύγεται η αποστολή γραπτών μηνυμάτων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσωπικές ή ευαίσθητες πληροφορίες. Καλούνται για την αποτροπή κλοπής ή απώλειας, να χρησιμοποιήσουν το Find My iPhone ή το Android Device Manager και να δημιουργήσουν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας της κινητής συσκευής με το iCloud ή να ενεργοποιήσουν το Backup & Sync στη συσκευή Android.

Σημειώνεται επίσης ότι η χρήση της κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι επικίνδυνη. Οι χάκερ, αναφέρει, μπορεί να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολλές προσωπικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας τους λογαριασμούς και τους ιστότοπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα αντίγραφα ασφαλείας αυτών των συζητήσεων δεν προστατεύονται πλήρως, επειδή διατηρούνται σε υπηρεσίες cloud, όπως το Google Drive ή το iCloud, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην ανάγνωση ή την αλλοίωση. Εάν οι χρήστες δεν επιθυμούν να αποθηκεύουν τα αντίγραφα ασφαλείας των συζητήσεών τους στο σύννεφο, μπορούν να απενεργοποιήσουν τα αντίγραφα ασφαλείας των συζητήσεών τους, τα οποία μπορεί να είναι διαθέσιμα μέσω του σύννεφου. Αυτό θα αυξήσει την ιδιωτικότητά τους, αναφέρει.