Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξηρασια

Η άνευ προηγουμένου ξηρασία που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία ώθησε την Κυβέρνηση της χώρας να συστήσει σε 43 δήμους να αυξήσουν προσωρινά τις τιμές του νερού για τους μεγαλύτερους καταναλωτές τους και να αναστείλουν τον καθαρισμό των δρόμων και το πότισμα σε δημόσια πάρκα και κήπους.

Όλη η ηπειρωτική Πορτογαλία υφίσταται σοβαρή ή ακραία ξηρασία μετά τους καύσωνες τους τελευταίους μήνες, αναφέρει το εθνικό ινστιτούτο μετεωρολογίας IPMA.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι, από τα 61 φράγματα στην ηπειρωτική Πορτογαλία, τα 10 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με τον αποθηκευμένο όγκο νερού κάτω από το 20% της χωρητικότητάς τους.

Τα σχεδόν ξηρά φράγματα τροφοδοτούν 40 δήμους στο βόρειο και στο κέντρο της χώρας και τρεις βρίσκονται στο εξαρτώμενο από τον τουρισμό, Αλγκάρβε.

Αν και η χώρα στο σύνολό της έχει αρκετό νερό στις δεξαμενές της για δύο χρόνια κατανάλωσης, οι 10 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση δεν έχουν αρκετό για ένα χρόνο, είπε ο Κορντέιρο.

Η Πορτογαλία έχει συνολικά 278 δήμους και είναι υπεύθυνοι για την παροχή νερού στον πληθυσμό. Στους 43 που επλήγησαν περισσότερο, ο Κορντέιρο είπε ότι η Κυβέρνηση συνέστησε ότι για την περίοδο που η ξηρασία ήταν πιο έντονη, θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή για οικογένειες και εταιρείες που καταναλώνουν περισσότερα από 15 κυβικά μέτρα νερού το μήνα. Η μέση οικογένεια στην χώρα καταναλώνει 10 κυβικά μέτρα το μήνα.

Πρέπει επίσης «να αναστείλουν προσωρινά τις μη βασικές χρήσεις του νερού, συγκεκριμένα για το πλύσιμο των δρόμων και το πότισμα χώρων πρασίνου, καθώς και σε διακοσμητικά συντριβάνια και πισίνες», είπε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή αυτών των μέτρων.

«Υπάρχει πάντα η νομική δυνατότητα για την Κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα με μεγαλύτερη ισχύ από συστάσεις, αν και δεν είναι απαραίτητο προς το παρόν», είπε, λέγοντας ότι οι δήμοι ήταν πρόθυμοι να δράσουν.

Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση διέταξε έξι φράγματα να σταματήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και, από τον Αύγουστο, η Πορτογαλία διέκοψε την άρδευση γηπέδων γκολφ και δημόσιων πάρκων και κήπων στο Αλγκάρβε για να αποφευχθεί η ανάγκη να επιβληθούν περιορισμοί στην κατανομή νερού για ανθρώπινη χρήση.