Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αντιτοπινγκ

Προσχέδιο νομοσχεδίου που φέρει τίτλο «O περί της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2022», το οποίο θα ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό «συνεισφέροντας τα μέγιστα στην καταπολέμηση της εν λόγω παθογένειας στο χώρο του αθλητισμού» έχουν ετοιμάσει το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και την Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Νομοθεσίας, το προτεινόμενο νομοσχέδιο καθορίζει το πλαίσιο ρύθμισης αντιντόπινγκ με σκοπό την προστασία της υγείας των αθλητών, τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και ίσων ευκαιριών στις αθλητικές διοργανώσεις και τη διατήρηση της ακεραιότητας της άθλησης μέσω της σύστασης και του πεδίου εφαρμογής της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ ως Εθνικού Φορέα Καταπολέμησης του Ντόπινγκ και άλλων αρμόδιων σωμάτων.

Στοχεύει στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Αρχής κατόπιν συστάσεων των εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με τις προβλεπόμενες και νομικά δεσμευτικά υποχρεώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία από τη Διεθνή Σύμβαση κατά του Ντόπινγκ στον Αθλητισμό, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Αντί-Ντόπινγκ και των ειδικών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ.

Ειδικότερα, αποσκοπεί στην ενίσχυση του υφιστάμενου ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ μέσω της αναδιάρθρωσης/ ανασύστασης της Αρχής, η οποία θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, και γενικότερα το πεδίο και πλαίσιο λειτουργίας της, το διορισμό του Πειθαρχικού Συμβουλίου, του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Εξαιρέσεων Χρήσης για Θεραπευτικό Σκοπό.

Επίσης, προβλέπεται ο διαχωρισμός διοικητικών και εκτελεστικών αρμοδιοτήτων της Αρχής με πρόβλεψη για πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και Γενικό Διευθυντή ως τον ανώτατο εκτελεστικό λειτουργό.

Ταυτόχρονα, έχει προβλεφθεί επίσης και η ανεξαρτησία του προϋπολογισμού της Αρχής.

Οι λεπτομέρειες της λειτουργίας και των διαδικασιών, περιλαμβανομένων και των ειδικότερων ρυθμίσεων, όπως η διαδικασία των ελέγχων, προβλέπονται ήδη στο περί του Αντί-Ντόπινγκ (Εφαρμοστικά Μέτρα της Σύμβασης, των Προσαρτημάτων και των Παραρτημάτων της, Λειτουργία Αρμόδιας Αρχής, Λειτουργία Πειθαρχικού Συμβουλίου Αντί-Ντόπινγκ και Λειτουργία Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αντί-Ντόπινγκ) Διάταγμα του 2016 (Κ.Δ.Π. 183/2016), το οποίο θα τροποποιηθεί με τρόπο αντίστοιχο ώστε να συνάδει με τον εν λόγω νόμο.

Η διαδικασία αναθεώρησης του εν λόγω Διατάγματος βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, ο Υπουργός διατηρεί την εξουσία του για έκδοση διαταγμάτων όπως αυτό προβλέπεται στους περί της Διεθνούς Σύμβασης (ΟΥΝΕΣΚΟ) κατά του Ντόπινγκ στον Αθλητισμό (Τροποποιητικούς) (Κυρωτικούς) Νόμους του 2009 έως 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Νομοθεσίας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς συντάχθηκε, επίσης, τροποποιητικό νομοσχέδιο του κυρωτικού νόμου του 2009 (οι περί της Διεθνούς Σύμβασης (ΟΥΝΕΣΚΟ) κατά του Ντόπινγκ στον Αθλητισμό (Τροποποιητικοί) (Κυρωτικοί) Νόμοι του 2009 έως 2021) με τις ανάλογες αναπροσαρμογές των εξουσιών του Υπουργού σχετικά με τους διορισμούς της Αρχής και των άλλων οργάνων.

Τα κείμενα θα αποσταλούν και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ από τον Πρόεδρο της Αρχής για τη δική τους τοποθέτηση καθότι αυτό κρίνεται επιβεβλημένο.

Τη Δημόσια Διαβούλευση του νομοσχεδίου έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.