Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξηρασια ευρωπαικη ενωση

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της ξηρασίας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης για τον μήνα Αύγουστο.

Η παρατεταμένη μείωση των βροχοπτώσεων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες και συμβάλει δραματικά στην αύξηση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα και τις αναλύσεις του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για την ξηρασία το 47% του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επίπεδο προειδοποίησης, που σημαίνει ότι οι βροχοπτώσεις είναι χαμηλότερες από ό,τι συνήθως και η υγρασία του εδάφους είναι μειωμένη. Την ίδια ώρα, το 17% της Ευρωπαϊκή Ένωσης βρίσκεται σε επιφυλακή, που σημαίνει ότι η βλάστηση και οι καλλιέργειες εμφανίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ξηρασίας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας και Έρευνας, Μαρίγια Γκάμπριελ ανέφερε πως:

Ο συνδυασμός σοβαρής ξηρασίας και καύσωνα έχει προκαλέσει πρωτοφανή πίεση στα επίπεδα των υδάτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει αυτή την περίοδο είναι αισθητά πάνω από τον μέσο όρο και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γεωργική παραγωγή. Κάθε χρόνο, η κλιματική αλλαγή γίνεται αναμφίβολα όλο και πιο αισθητή.

Η θερμική και υδατική καταπόνηση επιδεινώνει σημαντικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών της θερινής περιόδου. Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες προβλέψεις απόδοσης για τους σπόρους αραβοσίτου, σόγιας και ηλίανθου είναι κατά τουλάχιστον 15% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

«Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι θα χειροτερέψει στις επόμενες δεκαετίες, με αποκορύφωμα προς το τέλος του αιώνα. Το αξιοπερίεργο είναι όμως ότι αυτή η ξηρασία, οι δείκτες οι μεγάλοι αυξημένης ξηρασίας, συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όχι μόνο της Μεσογείου, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ανατολική Ευρώπη, όπου ιστορικά δέχονται ποσότητες βροχής και τους καλοκαιρινούς μήνες», εξήγησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής για το Κλίμα στο Ινστιτούτου Κύπρου, Πάνος Χατζηνικολάου.

Η σοβαρή έλλειψη βροχοπτώσεων έχει αρνητικό αντίχτυπο και σχεδόν όλους τους ποταμούς της Ευρώπης, επηρεάζοντας τον τομέα της ενέργειας καθώς και τις ποτάμιες μεταφορές.

Τι συμβαίνει στην Κύπρο;

Η Κύπρος, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται προς το παρόν σε καλύτερη κατάσταση όσο αφορά τα επίπεδα ξηρασίας, ωστόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, άρα και στην αύξηση της θερμοκρασίας και στη ξηρασία.

«Ενώ λοιπόν σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης βλέπουμε επίπεδο προειδοποίησης και κάποιες περιοχές επίπεδο συναγερμού, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, φαίνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος και αναφέρομαι σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, δεν βλέπω εκτεταμένα επίπεδα συναγερμού. Υπάρχουν όμως εκτεταμένα επίπεδα προειδοποίησης. Λόγω της έλλειψης βροχόπτωσης έχει επηρεαστεί η υγρασία του εδάφους, χωρίς όμως να φαίνεται ότι έχει επηρεαστεί η βλάστηση και οι καλλιέργειες», σημείωσε ο κ. Χατζηνικολάου.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τρέχουσα ξηρασία είναι η χειρότερη των τελευταίων πέντε αιώνων.