Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευλογια πιθηκων

Συνεχίζει να εξαπλώνεται η Ευλογιά των Πιθήκων και ο πλανήτης μετρά περισσότερα από 44,000 θετικά άτομα, καθώς η νόσος ανιχνεύεται ολοένα και σε περισσότερες χώρες.

Σχεδόν το 1/3 των κρουσμάτων της νόσου έχει εντοπιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη καταγράφει 16,750 κρούσματα σε 29 χώρες. Η Ισπανία κατέχει την αρνητική πρωτιά με 6 χιλιάδες 119 περιστατικά ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 3, 295.

Την ώρα που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, αυξάνονται και οι θάνατοι, οι οποίοι ανήλθαν σε δώδεκα.

Το τελευταίο θύμα της Ευλογιάς των Πιθήκων αφορά σε Ιταλό τουρίστα ηλικίας 50 ετών, ο οποίος απεβίωσε χθες. Βρισκόταν για διακοπές στην Κούβα, και ήταν το πρώτο κρούσμα που κατέγραψε η συγκεκριμένη χώρα.

Αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του εμβολίου

Αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του εμβολίου κατά της Ευλογιάς των Πιθήκων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού περισσότερων ατόμων.

Μετά την αξιολόγηση στην οποία προέβη η Ειδική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων φάνηκε πως το εμβόλιο παράγει παρόμοια επίπεδα εντισωμάτων, είτε χορηγείται ενδοδερμικά είτε υποδορίως.

«Όταν χορηγείται ενδοδερμικά δύναται να χρησιμοποιηθεί μικρότερη δόση του εμβολίου, δεδομένης της επί του παρόντος περιορισμένης διαθεσιμότητας του εμβολίου σημαίνει ότι θα δοθεί η ευκαιρία να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα κατά της Ευλογιάς των Πιθήκων», είπε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Δεδομένης της σύστασης αυτής, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου ετοιμάζουν νέες οδηγίες που θα αποσταλούν στους λειτουργούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη χορήγηση του εμβολίου, ώστε, αυτό πλέον να χορηγείται ενδοδερμικά.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δήλωσης ενδιαφέροντος από τους επαγγελματίες υγείας για το εάν επιθυμούν να λάβουν το εμβόλιο κατά της Ευλογιάς των Πιθήκων.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής το εμβόλιο έλαβαν συνολικά τρία άτομα που αποτελούσαν στενές επαφές του πρώτου επιβεβαιωμένου περιστατικού της νόσου, ενώ η κατάσταση της υγείας των θετικών ατόμων είναι καλή και παραμένουν σε αυτοπεριορισμό.

«Οι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας επικοινωνούν συνεχώς είτε με τις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων περιστατικών έτσι, ώστε, εάν εντοπίσουν οποιαδήποτε ύποπτα συμπτώματα τότε να δοθούν οι σχετικές οδηγίες», είπε ο κ. Αθανασίου.