Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λαπιντ

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, παράθεσε εκτενώς τις θέσεις της χώρας του ως προς το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας που θα διασφαλίζει τον διεθνή έλεγχο στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα στους ανταποκριτές ξένου τύπου που είναι διαπιστευμένοι στο Ισραήλ.

«Το Ισραήλ δεν είναι εναντίον κάθε συμφωνίας. Το Ισραήλ αντιτίθεται στη συγκεκριμένη συμφωνία, επειδή πρόκειται για μία κακή συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι «όταν οι Δυτικοί θέτουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές, οι Ιρανοί δεν τις λαμβάνουν υπ’ όψιν τους – και περιέργως οι Δυτικοί είναι εκείνοι που τις διαφοροποιούν», τόνισε ο Λαπίντ.

Αναφερόμενος στους φερόμενους όρους της επικείμενης συμφωνίας Ιράν-Δύσης, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αυτό που συζητείται είναι μία συμφωνία κακή που θα παραχωρεί στο Ιράν περί τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως . Με αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να κτιστούν σχολεία ή νοσοκομεία. Αυτά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο θα δοθούν για να αποσταθεροποιήσουν την Μέση Ανατολή και για να εξαπλωθεί η τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο».

Όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας, ο Λαπίντ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του «δεν θα δεσμεύεται από οποιονδήποτε όρο της».

«Δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ήρεμα τη ζωή μας όταν πια θα ξέρουμε ότι επικρέμαται μία πυρηνική απειλή ενός ακραίου επιθετικού ισλαμιστικού καθεστώτος. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι, με βάση όσων είναι σε θέση να γνωρίζει, «η επικείμενη συμφωνία δεν πληροί τους όρους» που είχε αρχικά θέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλαδή να μην επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και η συμφωνία να είναι «σταθερή και μεγάλης χρονικής ισχύος».

Ισραηλινή κυβερνητική πηγή δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της χώρας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι «η ισραηλινή πλευρά δεν ήταν ικανοποιημένη από την αρχική συμφωνία, αλλά στο περιεχόμενο της επικείμενης νέας συμφωνίας οι δυτικές υποχωρήσεις έναντι του Ιράν είναι πολύ περισσότερες. Οι Αμερικανοί έκαναν λόγο περί μίας συμφωνίας που θα ήταν ‘Longer and Stronger’ (μτφ. ‘Περισσότερο μακροχρόνια σε ισχύ και σταθερότερη σε περιεχόμενο’).

Η επικείμενη συμφωνία δεν είναι ούτε το ένα, ούτε και το άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο Πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ προτίθεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, όπως είχε πράξει ο τέως Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου το 2015, ασκώντας δημόσια κριτική στους χειρισμούς της διακυβέρνησης Ομπάμα για το ίδιο ζήτημα, η κυβερνητική πηγή απάντησε αρνητικά, εκτιμώντας ότι «εξαιτίας εκείνης της ομιλίας του Νετανιάχου, το Ισραήλ ουσιαστικά παρακάμφθηκε και εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε ότι μία τέτοια στάση δεν θα αποβεί επωφελής. Η διατήρηση καλώς σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν της θεμέλια λίθο της ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής. Μας απαγορεύεται να διακινδυνεύσουμε την ποιότητα των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ», ανέφερε.

Όπως μετέδωσε το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο σήμερα το πρωί, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, οι προσπάθειες της Κυβέρνησης Λαπίντ, προκειμένου να μην υιοθετηθούν επικίνδυνοι για την ασφάλεια του Ισραήλ όροι της επικείμενης συμφωνίας Ιράν-Δύσης, επικεντρώνονται στο να μην αγνοηθούν τα ανοικτά ζητήματα που ανέδειξαν τα πρόσφατα συμπεράσματα των πραγματογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, τα οποία και υιοθετήθηκαν από σχετικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. «Το Ισραήλ θα πράξει το παν ώστε καμία πολιτική πίεση να μην καταφέρει να ‘κλείσει’ τις εκκρεμούσες υποθέσεις που ανέδειξαν οι πραγματογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας» ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο η ισραηλινή κυβερνητική πηγή.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα που απασχόλησε τους ελεγκτές του διεθνούς οργανισμού ήταν ότι η Κυβέρνηση του Ιράν, ενόσω οι διαπραγματεύσεις διήγαν κρίσιμο στάδιο, αποφάσισε να απενεργοποιήσει τις κάμερες ασφαλείας που έστελναν απ’ευθείας εικόνα από συγκεκριμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα περί της σκοπιμότητας αυτής της ενέργειας.

Το ζήτημα της απενεργοποίησης συνολικά 27 καμερών ασφαλείας σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις έθιξε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ, PBS, χθες αργά το βράδυ, εκτιμώντας ότι η ιρανική αυτή κίνηση πλήττει σημαντικά τον αποτελεσματικό έλεγχο των πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι ακόμα και όταν οι κάμερες ασφαλείας θα τεθούν εκ νέου σε λειτουργία, τα κενά που έχουν δημιουργηθεί δεν καλύπτονται εύκολα, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους Ιρανούς συναδέλφους μας, εφόσον φυσικά εκείνοι θα το επιθυμήσουν,  για να πληροφορηθούμε όσα μεσολάβησαν, από την διακοπή λειτουργίας των καμερών ασφαλείας έως το παρόν χρονικό διάστημα», κατέληξε ο Αργεντινός διπλωμάτης.