Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πλ[ο

Η φθινοπωρινή συγκομιδή της Κίνας βρίσκεται υπό «σοβαρή απειλή» από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, προειδοποίησαν οι αρχές, ζητώντας δράση για την προστασία των καλλιεργειών ενόψει του πιο ζεστού καλοκαιριού της χώρας που έχει καταγραφεί.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει πληγεί από θερμοκρασίες ρεκόρ, ξαφνικές πλημμύρες και ξηρασίες αυτό το καλοκαίρι, φαινόμενα που οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι θα γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, η Νότια Κίνα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη διαρκή περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και αραιών βροχοπτώσεων από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας.

Τέσσερα κυβερνητικά τμήματα εξέδωσαν ανακοίνωση την Τρίτη καλώντας σε προσοχή για «κάθε μονάδα νερού» για την προστασία των καλλιεργειών.

«Η ταχεία ανάπτυξη της ξηρασίας που επικαλύπτεται από υψηλές θερμοκρασίες και ζημιές από τη θερμότητα έχει προκαλέσει σοβαρή απειλή για τη φθινοπωρινή φυτική παραγωγή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πολλές κινεζικές επαρχίες έχουν ανακοινώσει διακοπές ρεύματος για να αντιμετωπίσουν την απότομη αύξηση της ζήτησης που οφείλεται εν μέρει στους ανθρώπους που ανεβάζουν τον κλιματισμό για να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι μεγαλουπόλεις της Σαγκάης και του Τσονγκκίνγκ έκοψαν τον εξωτερικό διακοσμητικό φωτισμό, ενώ οι αρχές στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν επέβαλαν διακοπές βιομηχανικής ενέργειας καθώς πέφτουν τα επίπεδα του νερού σε βασικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι στην περιοχή γύρω από το Τσονγκκίνγκ απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα, αφού οι συνθήκες ζέστης και ξηρασίας προκάλεσαν πολλές πυρκαγιές, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανανέωσε τις προειδοποιήσεις της για ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες την Τρίτη, καλώντας 11 επαρχιακές κυβερνήσεις να «ενεργοποιήσουν» κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές έχουν ήδη στραφεί στη σπορά νεφών, μια μέθοδο πρόκλησης βροχοπτώσεων, σε περιοχές της χώρας.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV δημοσίευσε πλάνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα που δείχνουν το μετεωρολογικό προσωπικό να εκτοξεύει καταλυτικούς πυραύλους στον ουρανό και τους πυροσβέστες να μεταφέρουν νερό σε αγρότες που το έχουν ανάγκη.

«Πρόκειται για το χειρότερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός για το κλίμα και την ενέργεια Liu Junyan της Greenpeace East Asia.

«Η επιστήμη του κλίματος δείχνει ότι η υπερβολική ζέστη γίνεται εκθετικά χειρότερη», είπε.