Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λεοντιος κωστρικης

Ένα νέο στέλεχος του Ιού HIV ανακάλυψε η ομάδα του Δρα Λεόντιου Κωστρίκη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Καθηγητή Βιολογικών Επιστημών, η ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης έρευνας, η οποία είχε ξεκινήσει το 2017.

Τα αποτελέσματα της δημοσιεύθηκαν στις 18 Αυγούστου στο έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό Virulence.

Ο Καθηγητής δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι:

Αυτό που είχαμε παρατηρήσει είναι μια συστάδα Κυπρίων ασθενών, αποτελούμενη από νεαρούς άνδρες, 14 στον αριθμό, ο τελευταίος ασθενής ήταν πρόσφατα, που είναι μολυσμένοι με ένα ιό ο οποίος είναι μωσαϊκός ιός, είναι ανασυνδυασμένο στέλεχος το οποίο αποτελείται από 4 διαφορετικά κομμάτια άλλων στελεχών

 

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο μοντέλο το οποίο ταυτοποιήθηκε στην Κύπρο και έχει ονομαστεί CRF91 από τη διεθνή βάση δεδομένων στο Εθνικό Εργαστήριο Λος Άλαμος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

«Οι κλινικές επεκτάσεις είναι άγνωστες αυτή τη στιγμή, οι ιατροί της Γρηγορίου Κλινικής εξετάζουν αυτά τα άτομα για να δουν την πορεία της εξέλιξης της νόσου τους με σύγκριση με άλλα άτομα που είναι μολυσμένα με άλλα στελέχη για να δούμε αν διαφοροποιείται όσον αφορά στην εξέλιξη της νόσου», είπε ο Δρ Κωστρίκης.

Μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού HIV δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες.

Ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι:

Το ερώτημα που παραμένει φυσικά είναι αν αυτό το ανασυνδυασμένο στέλεχος έχει εισαχθεί ως έχει στην Κύπρο ή αν έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο. Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα.

 

Ορισμένα κομμάτια αυτού του ιού, αλλά όχι ολόκληρο το γονιδίομα έχει βρεθεί σε άλλους δύο ασθενείς στη Δυτική Αφρική.