Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φοιτητές ΤΕΠΑΚ

Τα απαγορευτικά ενοίκια στη Λεμεσό έχουν φέρει σε απόγνωση δεκάδες νέους και νέες, που είτε αρχίζουν, είτε συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο υιοθετεί το πρόγραμμα οικογενειακής φιλοξενίας για να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή ήταν το μόνο ρεαλιστικό που μπορούσε να γίνει, ένα δοκιμασμένο και διαδεδομένο πρόγραμμα στο εξωτερικό, μια εναλλακτική στέγη για πάρα πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ Βασίλης Πρωτοπαπάς.

Για τη νέα ακαδημαϊκή χρονικά το ΤΕΠΑΚ διαθέτει μόλις 80 δωμάτια στο κέντρο της πόλης και άλλα 205 στις φοιτητικές εστίες της Αρχιεπισκοπής, την ώρα που υπάρχει ανάγκη για συνολικά 1200 δωμάτια, είπε ο κ. Πρωτοπαπάς, υποδεικνύοντας ότι, ιδιοκτήτες ζητούν μέχρι και 800 ευρώ για την ενοικίαση ενός στούντιο και από 1200 μέχρι και 1800 ευρώ για ένα διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων, ανάλογα με την κατάσταση του.

Η έλλειψη προσφοράς διαμερισμάτων για ενοικίαση και η μεγάλη αύξηση στις τιμές ενοικίασης, ιδιαίτερα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο και την υπομονή που διαθέτουν οι φοιτητές και φοιτήτριες για να βρουν στέγη, οδηγεί πολλές φορές σε εκμετάλλευση τους από ιδιοκτήτες, υπέδειξε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Ως ΤΕΠΑΚ, πρόσθεσε, κρίναμε ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε, «αφού διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν παιδιά, εκτός Λεμεσού, που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μην ξεκινήσουν καν ή να ζητήσουν αναστολή φοίτησης και έχουμε περιπτώσεις τέτοιων παιδιών και οικογενειών που βρίσκονται σε απόγνωση».

Από την περασμένη εβδομάδα που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα, ήδη περίπου 15 άτομα και οικογένειες ανταποκρίθηκαν, οι οποίοι διαθέτουν ένα επιπρόσθετο δωμάτιο στο σπίτι τους, όπου μπορούν να φιλοξενήσουν ένα φοιτητή ή μια φοιτήτρια, έναντι 200 ευρώ των μήνα.

«Εμείς θα θέλαμε ιδεατά να είναι οικοδεσπότες που δεν το κάνουν για τα χρήματα, αν και είναι κατανοητό πως είναι ένα κίνητρο», ανέφερε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει «πολιτικές, κώδικα συμπεριφοράς και διαδικασίες ώστε να νιώθουν όλες οι πλευρές ασφαλείς».

«Θα ελέγξουμε τα καταλύματα πριν συστήσουμε φοιτητές, οι φοιτητές θα γνωριστούν με τους οικοδεσπότες, ώστε όλοι να είναι σίγουροι γι αυτή τη συγκατοίκηση και πιστεύουμε σε αυτό το θεσμό, ο οποίος λειτουργεί επιτυχημένα στο εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πρωτοπαπάς είπε πως, αν και το ιδανικό θα ήταν τα σπίτια αυτά να βρίσκονταν κοντά στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται και το ΤΕΠΑΚ, «γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δύσκολο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείσουμε καμία περιοχή, φτάνει να υπάρχει κοντά δρομολόγιο λεωφορείου, εφόσον ο φοιτητής δεν διαθέτει δικό του μέσο διακίνησης».

Μια μόνιμη λύση στο θέμα της φοιτητικής στέγασης θα δώσει φυσικά η ανάπτυξη στον πρώην βρετανικό οικισμό «Βερεγγάρια», στα Κάτω Πολεμίδια, όπου αναμένεται να ανεγερθούν φοιτητικές εστίες χωρητικότητας περίπου 700 κλινών.

Τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί, είπε ο κ.Πρωτοπαπάς και το ΤΕΠΑΚ θα βγει σε προσφορές ώστε να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα μέσα στο 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Λύση στα ψηλά ενοίκια επιχειρεί να φέρει και το στεγαστικό έργο «προσιτής στέγης» που συνεχίζει να προωθεί ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, μέσα από την ανέγερση 600 οικιστικών μονάδων σε τρία δημοτικά τεμάχια, δυο στον Άγιο Νικόλαο και ένα στον Άγιο Ιωάννη.

«Θεωρούμε ότι μιας τέτοια μεγάλης έκταση παρέμβαση στην αγορά μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στην διαμόρφωση των τιμών για ενοίκιο ή αγορά στέγης», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι το έργο μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες οικογενειών αλλά και φοιτητών, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Είμαστε, συνέχισε, «στα τελικά στάδια σχεδιασμού της Α’ Φάσης και γίνεται μια προσπάθεια τώρα αναπροσαρμογής στα νέα δεδομένα με τη διαφοροποίηση του κόστους ανέγερσης και των χρηματοδοτικών δεδομένων του ΚΟΑΓ, ενώ στόχος μας είναι η έναρξη εργασιών για την πρώτη πολυκατοικία, στον Άγιο Νικόλαο, πριν το τέλος του χρόνου».

Αύριο, Τετάρτη, Δήμος Λεμεσού και ΚΟΑΓ θα συζητήσουν την πορεία του έργου, στο πλαίσιο των τακτικών συσκέψεων τους, κατέληξε στη δήλωση του ο Νίκος Νικολαΐδης.

Σε ψηλά επίπεδα καταγράφονται και οι απαιτήσεις ιδιοκτητών αριθμού υποστατικών που παραμένουν αδιάθετα στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Λεμεσού, την οδό Ανεξαρτησίας, ανέφερε επίσης στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών του κέντρου της πόλης, Κρίστης Δημητρίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, ενώ για παλιούς ενοικιαστές οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα πριν την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, οι απαιτήσεις για ενοικίαση 4-5 μεγάλων διαθέσιμων υποστατικών είναι υπερβολικές.

Αυτό, συνέχισε, σχετίζεται και με την επιτυχία και τις προοπτικές του ιστορικότερου εμπορικού δρόμου της πόλης, μετά την έναρξη λειτουργίας μεγάλης αλυσίδας ειδών ένδυσης και την αναμενόμενη λειτουργία αριθμού πολυτελών ξενοδοχείων.

Υπέδειξε, τέλος, ότι αριθμός υποστατικών που σήμερα είναι κλειστά στην οδό Ανεξαρτησίας, έχουν αγοραστεί από ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε αναπτύξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: KYΠΕ