Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορωνοιος

Ασκήσεις επί χάρτου από τους ειδικούς για την ετοιμασία του οδικού χάρτη περαιτέρω χειρισμού της πανδημίας του κορωνοϊου, ενόψει της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου. 

Μέχρι την Παρασκευή, τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής καλούνται να αποστείλουν τις εισηγήσεις τους στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, καθώς θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα. 

Ο αρμόδιος Υπουργός, εφόσον μελετήσει τις εισηγήσεις, αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και τις αποφάσεις. 

«Η αξιοποίηση όλων αυτών των εργαλείων είτε είναι εργαλεία πρόληψης, είτε είναι εργαλεία θεραπείας, είτε ουσιαστικά τα πρωτόκολλα μας τα οποία αναθεωρούνται βάση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε σε κάθε φάση της πανδημίας θα είναι σημαντικό στο να πετύχουμε μια ισορροπία», δήλωσε η Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά.

Με τους ειδικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενη έξαρση του κορωνοϊού στην κοινότητα, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο δράσης και παρουσιάζεται πανέτοιμος. 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, «Έχει αναπτύξει ένα πλάνο με κλιμακωτή ανάπτυξη ή μείωση εξαρτάται από την περίπτωση κλινών με covid-19 ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε ανάγκες υπάρξουν».

Το σχέδιο περιλαμβάνει τις πρόνοιες για τους ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού και τους ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν παρατεταμένες επιπλοκές της νόσου. 

«Ο στόχος μας είναι με την έναρξη των απογευματινών ιατρείων των Σεπτέμβριο να εντάξουμε και άλλα ιατρεία για long covid έτσι ώστε να δούμε όσον το δυνατό περισσότερους ασθενείς», ανέφερε ο κύριος Χαριλάου. 

Τις ανησυχίες της Ευρώπης συμμερίζονται και οι ειδικοί στην Κύπρο αναφορικά με τις νέες παραλλαγές που δεν αποκλείεται να φθάσουν και στην χώρα μας όπως παραδείγματος χάρη η μετάλλαξης Κένταυρος. 

«Ο εμβολιασμός όπως επίσης και η θεραπεία αποτελούσε πάντοτε από τους κυριότερους πυλώνες διαχείρισης. Τώρα αναμένουμε τα νέα προσαρμοσμένα εμβόλια και νομίζω πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί γιατί η ανοσία δεν διαρκεί για πάντα», δήλωσε η Δρ. Πανά.

Με την Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά να τονίζει πως βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο και διαψεύδει τα περί επιβολής αυστηρών μέτρων ενόψει της χειμερινής περιόδου.