Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανθουση

Τη συνέχιση της καταβολής του ίδιου ύψους επιδόματος για το υπόλοιπο του έτους 2022 σε όλους τους υφιστάμενους δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, ενέκρινε τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση που παρουσίασε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση. Από την απόφαση επηρεάζονται περίπου 4.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, η κ. Ανθούση ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε όπως ληφθεί ακόμη ένα μέτρο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και όπως απορροφηθεί η αύξηση που είχε διαφανεί από την αύξηση των κοινωνικών ασφαλίσεων στις συντάξεις. Υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο είχαν παραχωρηθεί 4,2% αυξήσεις τις συντάξεις, «έτσι λογικά, τώρα το επίδομα θα έπρεπε να αναπροσαρμοστεί με μειώσεις».

«Λαμβάνοντας υπόψη όμως ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες και υλοποιώντας τη δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν τα συνολικά εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, απορροφούμε πλέον αυτές τις αυξήσεις», είπε. Η δαπάνη, πρόσθεσε, είναι €310,000 μέχρι το τέλος του χρόνου, «και δείχνουμε έμπρακτα τη στήριξή μας σε αυτή την ευάλωτη ομάδα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, για την απόφασή του, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη τις σημαντικές ανατιμήσεις στις τιμές βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και την αύξηση των συντάξεων κατά 5,6% από τον Ιανουάριο 2022 έως σήμερα, καθώς και το γεγονός ότι ενδεχόμενη μείωση του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων λόγω αυτής της αύξησης θα αποτελούσε αιτία για αποκλεισμό σημαντικού αριθμού δικαιούχων από το εν λόγω Επίδομα, σε μια χρονική συγκυρία που επιβάλλει τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Αναφέρεται οτι όλοι οι υφιστάμενοι δικαιούχοι του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ίδιο ύψος Επιδόματος που καταβλήθηκε τον Ιούλιο 2022, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση της σύνταξης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) λόγω της αυτόματης αναπροσαρμογής του Ιουλίου 2022 βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, νοουμένου ότι τα υπόλοιπα δεδομένα που αφορούν τον κάθε δικαιούχο (σύνθεση νοικοκυριού/οικογένειας, άλλα εισοδήματα εξαιρουμένων των συντάξεων από το ΤΚΑ) δεν θα διαφοροποιηθούν.