Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταικα παρκα

Τη διεύρυνση του καταλόγου των ευάλωτων ομάδων που δικαιούνται χορηγία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής με οχτώ επιπρόσθετες κατηγορίες αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Με τις επιπρόσθετες κατηγορίες, αλλά και με σημαντικές βελτιώσεις στις κατηγορίες που ήδη υπήρχαν, ο κατάλογος ευάλωτων νοικοκυριών διευρύνεται κατά 30.000, φτάνοντας τις 80.000, σύμφωνα με την Υπουργό.

Επιπρόσθετα, αυξάνεται και ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου σχεδίου κατά 40 εκατομμύρια ευρώ, για να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά, ευάλωτα και μη, μέσα στους επόμενους μήνες, ανακοίνωσε η κ. Πηλείδου.

Η Υπουργός υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν €160 εκ. σε σχέδια χορηγιών από το Υπουργείο Ενέργειας που αφορούν κατά κύριο την πράσινη μετάβαση και την επιχειρηματικότητα, ενώ ταυτόχρονα έχουν δαπανηθεί 350 εκατομμύρια επιπρόσθετα από την κυβέρνηση σε βραχυπρόθεσμα και άλλα μέτρα.

"Τα συγκεκριμένα επιπρόσθετα €40 εκατομμύρια θα προέλθουν από το ταμείο ΑΠΕ-ΕΞΕ, όπου όντος έχουν δημιουργηθεί κάποια αποθέματα, δεδομένης και της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Επομένως, αξιοποιείται αυτό το απόθεμα, ούτως ώστε να οδεύσουμε προς την πράσινη μετάβαση, βοηθώντας ταυτόχρονα τους πολίτες να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρισμού", σημείωσε η Υπουργός.

Οι οχτώ κατηγορίες που συμπεριλαμβάνονται στο νέο κατάλογο δικαιούχων αφορούν:

Οικογένειες με εισόδημα μέχρι €19.500 με εξαρτώμενα τέκνα μέχρι 18 ετών που λαμβάνουν επίδομα τέκνου, λήπτες επιδόματος διακίνησης αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, νεφροπαθείς περιτονιακής κάθαρσης, άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, παθόντες οι οποίοι είναι δικαιούχοι της ειδικής μηνιαίας σύνταξης από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, άτομα που πάσχουν από καρκίνο του λάρυγγα και έχουν υποβληθεί σε λαρυγγεκτομή, άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδίας και άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Ρεϊνό.

Επίσης, αποφασίστηκαν και αλλαγές στις υφιστάμενες κατηγορίες, αφού πολύτεκνες και πενταμελείς οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνου θεωρείται ότι εμπίπτουν, ενώ μέχρι τώρα υπήρχαν κάποια πιο στενά κριτήρια τα οποία τώρα διευρύνονται, ενώ και οι λήπτες επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα δεν χρειάζεται να είναι πια άνω των 70 ετών για να εμπίπτουν.

Η Υπουργός υπενθύμισε ότι εξακολουθούν και οι υφιστάμενοι δικαιούχοι να εμπίπτουν στις αυξημένες χορηγίες, ενώ και για τις ορεινές περιοχές υπάρχει αυξημένη επιδότηση.

"Είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, άρα παροτρύνουμε όλους τους πολίτες να εξετάσουν το σχέδιο και να το αξιοποιήσουν", είπε η Υπουργός.