Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ακαμας

Για την εξέλιξη της υλοποίησης του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξη του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα ενημερώθηκε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε το επικαιροποιημένο σχέδιο, ύψους 38 εκ ευρώ, που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά την συνεδρία, στην προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος ότι ήδη υλοποιείται η πρώτη φάση, θα ολοκληρωθεί το 2023 και περιλαμβάνει την βελτίωση του οδικού δικτύου με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο εντός του δασικού πάρκου. Η προσφορά γι’ αυτό, πρόσθεσε, κατακυρώθηκε ήδη πριν από 10 περίπου μέρες.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει δημιουργία υποδομών παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες σε διάφορα σημεία εντός του εθνικού δασικού πάρκου, ανέφερε ο κ. Καδής, υπενθυμίζοντας ότι όλα αυτά ξεπερνούν το 1 εκ κάθε χρόνο. Για το έργο αυτό, είπε, έχουν ήδη προκηρυχθεί προσφορές.

Ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι που θα εξυπηρετήσει η λειτουργία του πάρκου είναι η αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών, η προστασία του φυσικού οικοσυστήματος του Ακάμα, και η παροχή επιπλέον πλεονεκτημάτων στις κοινότητες οι οποίες θα καρπώνονται από την μεγάλη επισκεψιμότητα. Μέσα στο πάρκο, συνέχισε, δεν θα επιτρέπονται δραστηριότητες σίτισης, διαμονής ή διασκέδασης, αυτά θα γίνονται στις κοινότητες οι οποίες θα αναστρέψουν την πορεία υποβάθμισής τους των τελευταίων χρόνων και θα οδηγηθούν σε μια διαδικασία αειφόρου ανάπτυξης.  

Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, όπως της Ίνειας, ο Κώστας Καδής ανέφερε ότι οι κάτοικοι της Ίνειας διαμαρτύρονται για το τοπικό σχέδιο που είναι διαφορετικό θέμα και κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών. «Δεν έχουμε ανακοινώσει το τελικό τοπικό σχέδιο, ούτε και τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν μαζί. Θεωρώ ότι θα πρέπει να κάνουν υπομονή και οι κάτοικοι της Ίνειας, γιατί μέσα στις ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα περιλαμβάνεται και κάτι για τους ίδιους», είπε.

Σημείωσε ότι τόσο για το σχέδιο αειφόρου ανάπτυξη του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα, όσο και για το τοπικό σχέδιο, έχει πραγματοποιηθεί ευρεία διαβούλευση. Έχουν πετύχει, ανέφερε, τον μέγιστο βαθμό συναίνεσης και με τις αποφάσεις που εκτιμά ότι θα ληφθούν μέσα στον επόμενο μήνα όσον αφορά το τοπικό σχέδιο και με την υλοποίηση του σχεδίου για τον Ακάμα, «θα κλείσει αυτό το θέμα με ένα θετικό πρόσημο και για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων».

Υπενθύμισε ότι η Ίνεια είχε προτείνει για τουριστική ανάπτυξη περιοχές που δεν έγιναν αποδεκτές και δεν θα μπορούσαν αν γίνουν αποδεκτές περιοχές για τουριστική ανάπτυξη πάνω από τον κόλπο της Λάρας. Με οδηγίες του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνέχισε, «μελετούμε αυτή τη στιγμή και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα αποδοθούν στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είχαν κάποιες προσδοκίες για την ανάπτυξη της περιουσίας τους».

Ανακοίνωσε ότι στις 29 Αυγούστου θα επισκεφθεί με την Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας την περιοχή της Λάρας και κάλεσε τον Πρόεδρο της κοινότητας ν’ ανοίξουν μαζί τις φωλιές «για να δούμε ότι όντως το είδος αναπαράγεται σε αυτή την περιοχή, όπως επανειλημμένα λένε Κύπριοι και διεθνείς εμπειρογνώμονες. «Και δεν υπάρχει καμία μα καμία αμφιβολία ως προς την σημασία του συγκεκριμένου οικότοπου», ανέφερε.