Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βρετανια απεργια λιμανι

Σε οκταήμερη απεργία έχουν κατέλθει από την Κυριακή 1.900 εργαζόμενοι στο λιμάνι του Φέλιξστοου, που είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Βρετανίας.

Οι απεργοί, μέλη του συνδικάτου Unite, διεκδικούν καλύτερες απολαβές εν μέσω της κρίσης που προκαλεί στα βρετανικά νοικοκυριά το αυξημένο κόστος διαβίωσης. 

Την ίδια ώρα, η απεργία τους εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες για την εύρυθμη λειτουργία της βρετανικής εμπορικής αγοράς και την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά από αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις στον τομέα των μεταφορών. 

Το Φέλιξστοου, στη νοτιοανατολική Αγγλία, διαχειρίζεται πάνω από 4 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια κάθε χρόνο, τα μισά από το ημερήσιο σύνολο στα βρετανικά λιμάνια. Συνδέεται απευθείας με πάνω απο 700 λιμάνια ανά τον κόσμο.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι με δεδομένο τον χρόνο που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των εισαγωγών προϊόντων από τη νοτιοανατολική Ασία ενδεχομένως η απεργία να οδηγήσει σε ελλείψεις αγαθών την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Ορισμένοι αναλυτές έχουν κάνει λόγο ακόμα και για πιθανότητα ελλείψεων σε τρόφιμα σε σουπερμάρκετ της χώρας λόγω της απεργίας που αναμένεται να διαρκέσει έως την επόμενη Δευτέρα, καθώς και για ελλείψεις σε ανταλλακτικά και εξαρτήματα για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, η Maersk,  έχει εκτρέψει τρία πλοία της σε αλλά ευρωπαϊκά λιμάνια και εξετάζει την επίπτωση της απεργίας σε ακόμα 11 πλοία της.

Παρά τις ανησυχίες, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι με τον πληθωρισμό πλέον στο 10,1% η προσφορά της εταιρείας Hutchison Ports που έχει αναλάβει τη λειτουργία του λιμανιού για αυξήσεις της τάξης του 7% υπολείπονται των προσδοκιών και των αναγκών τους. Η διοίκηση του λιμένος, πάντως, υποστηρίζει ότι έχει προτείνει αυξήσεις μεταξύ 8,1% και 9,6%.

Απεργιακή κινητοποίηση σχεδιάζουν οι λιμενεργάτες και στο τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αυτό του Λίβερπουλ.

Η όλο και πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση στη Βρετανία έχει προκαλέσει ένα κύμα απεργιών από την αρχή του καλοκαιριού, με πιο δυναμικές και συχνές αυτές στους σιδηροδρόμους. 

Το πρωί, μάλιστα, υπέρ απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας από τον επόμενο μήνα ψήφισαν οι δικηγόροι ποινικών υποθέσεων σε Αγγλία και Ουαλία.