Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επιτροπος προεδριας φωτης φωτιου

Οι εικονιζόμενοι στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα φαίνεται από την πρώτη αξιολόγηση ότι συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, από την Προεδρική Κατοικία στο Τρόοδος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Αυτό επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη βαρβαρότητα του κατοχικού καθεστώτος, τη βαρβαρότητα του Αττίλα, του πώς έχουν εκτελεστεί αυτοί οι συμπατριώτες μας», ανέφερε ο κ. Φωτίου, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να εντοπιστούν οι χώροι ταφής τους.

«Υπάρχουν πληροφορίες για κάποιους χώρους ταφής αγνοουμένων στη Λάπηθο. Δεν έχουμε ακόμα κάτι συγκεκριμένο. Το ουσιαστικό για μας είναι να βρούμε τον χώρο ταφής», πρόσθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας, λέγοντας ότι όλες οι μαρτυρίες πάντοτε αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Ο κ. Φωτίου κάλεσε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να δώσουν όποια πληροφορία και αν έχουν, καθώς ακόμα και η πιο μικρή πληροφορία, η πιο μικρή και ασήμαντη μαρτυρία μπορεί να είναι πολύ σημαντική για τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό η διεθνής κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί για το θέμα, επιδεικνύοντας ανάλογο ενδιαφέρον για τους Κύπριους αγνοούμενους, με αυτό που δείχνει για τους ομαδικούς τάφους και τους αγνοούμενους στην Ουκρανία.

«Το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό, είναι ανθρωπιστικό. Πρέπει να ξέρετε ότι οι πλείστοι γονείς έχουν φύγει από τη ζωή. Τώρα φεύγουν και τα αδέρφια και οι σύζυγοι. Αντιλαμβάνεστε πού έχουμε φτάσει 48 χρόνια μετά», υπενθύμισε ο Επίτροπος, τονίζοντας ότι 48 χρόνια μετά ακόμα αναζητούμε πέραν των 750 αγνοουμένων μας.

Πρόσθεσε ότι «ο χρόνος ασφαλώς είναι ο μεγάλος εχθρός μας και αντιλαμβάνεστε ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΑ είναι ανησυχητικά και ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, κάτω από τον οποίον είναι το πρόγραμμα της ΔΕΑ, την ίδια την ΕΕ, η οποία είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ, να εξασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις προς την κατοχική δύναμη να συνεργαστεί για την επίλυση ενός καθόλα ανθρωπιστικού προβλήματος».

«Αυτό που είδαμε στις τελευταίες φωτογραφίες, όπως και άλλες μαρτυρίες που έχουμε, είναι εγκλήματα πολέμου και κάποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει την Τουρκία, και πρέπει η διεθνής κοινότητα να το κάνει», είπε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να διερευνούμε όλες αυτές τις πληροφορίες με την ευχή ότι θα εντοπίζουμε και τους χώρους ταφής αυτών των ανθρώπων», καθώς, όπως είπε, αυτό έχει σημασία.