Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καραγιαννης κορωνοιος

Μια «ανάσα» πριν τον Σεπτέμβρη και οι ειδικοί έστρεψαν ήδη την προσοχή τους στα μέτρα που πρέπει να λάβει η Κύπρος για αποτροπή μιας νέας έξαρσης της πανδημίας ενόψει και του χειμώνα.

Ο Υπουργός Υγείας και οι επιδημιολόγοι έθεσαν την περασμένη Παρασκευή (19/08) υπό το μικροσκόπιο τους το προσχέδιο του οδικού χάρτη αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, με τις τελικές εισηγήσεις που θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού, να κλειδώνουν στην επόμενη συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου. Στον οδικό χάρτη περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία των σχολείων.

Με «φόντο» λοιπόν τις προετοιμασίες ενόψει του επόμενου χειμώνα ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης μιλά στο ant1live για ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες το επόμενο διάστημα.

«Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για να είμαστε έτοιμοι τον χειμώνα είναι να θωρακίσουμε την εμβολιαστική μας κάλυψη. Αν αυτή τη στιγμή απολαμβάνουμε ορισμένες ελευθερίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς εμβολιαστήκαμε ή νοσήσαμε με κορωνοϊό, άρα είχαμε υβριδική ανοσία, η οποία φαίνεται ότι είναι καλύτερη από το ένα ή το άλλο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι επειδή αυτή η ανοσία πέφτει, καλό θα ήταν οι πολίτες να στρέψουν την προσοχή τους στη λήψη ενισχυτικής δόσης και ειδικά αυτοί που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

«Η τέταρτη ενισχυτική δόση, τουλάχιστον για τους άνω των 60 συνίσταται και καλό θα είναι να την λάβουμε το επόμενο διάστημα για να είμαστε έτοιμοι για το φθινόπωρο», είπε.

Το αν θα υπάρξει κάποια σοβαρή έξαρση, η οποία θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τη λήψη ορισμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από το αν θα διακινηθεί στην κοινότητα κάποιο νέο στέλεχος, σύμφωνα πάντα και με τα λεγόμενα του Καθηγητή.

Το δεύτερο μέτρο που πρέπει να δουν σοβαρά οι πολίτες κατά τον Δρ Καραγιάννη είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε χώρους που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων. Επίσης, υπογράμμισε ότι τα προσωπικά μέτρα υγιεινής εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού, γι’ αυτό υπενθύμισε τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό και να κρατούν αποστάσεις.

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά τις περιπτώσεις που παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα. Καλεί τους πολίτες που έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι προσβλήθηκαν με τον ιό να σπεύσουν για εξέταση μόλις αντιληφθούν τα πρώτα συμπτώματα, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του ιού.

Μάλιστα, συνέστησε στο κοινό να υποβάλλεται σε τεστ πριν τις επισκέψεις του σε χώρους με αρκετό κόσμο αλλά και προτού συναντηθεί με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή είναι μεγάλα ηλικιακά.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, τα οποία θα επιστρέψουν πίσω στα θρανία, καλώντας το κοινό να ξανά σκεφτεί το ενδεχόμενο εμβολιασμού τους.