Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καιρος συννεφια
*Κεντρική φωτογραφία αρχείου

«Φθινοπωρινές» μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τις τελευταίες ημέρες, αφού παρά του ότι βρισκόμαστε στα μέσα του Αυγούστου, την εμφάνιση τους έκαναν φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες.

Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, με μεμονωμένες βροχές και τοπικές καταιγίδες να επηρεάζουν κατά της μεσημβρινές ώρες, κυρίως τα ορεινά και το εσωτερικό της Κύπρου.

Που οφείλεται όμως αυτή η αλλαγή του καιρού; Ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης μίλησε στο ant1live για τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών και εξήγησε για ποιο λόγο έκαναν την εμφάνιση τους αυτό το διάστημα.

«Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κάποια απογεύματα Ιουλίου ή Αυγούστου να έχουμε αστάθεια στην περιοχή της Κύπρου, η οποία εκδηλώνεται με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Οι περιοχές που επηρεάζουν τα φαινόμενα είναι κυρίως τα ορεινά η και τα πεδινά του εσωτερικού», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.

Η αστάθεια των τελευταίων ημερών είναι αποτέλεσμα της ενέργειας που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και η οποία εκδηλώνεται κυρίως τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, δηλαδή από τις 14:00 μέχρι τις 16:00 το απόγευμα.

«Χθες είχαμε βροχές για περίπου μισή ώρα σε περιοχές όπως ο Αγρός, οι Πλάτρες και ο Σαϊτάς, όπου έδωσαν περίπου 18 χιλιοστά βροχής. Είχαμε και καταιγίδα στις περιοχές της μεσαορίας προς την Αγλαντζιά, η οποία έδωσε και έναν ανεμοστρόβιλο», δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας.

Περισσότερα για τον ανεμοστρόβιλο που έκανε την εμφάνιση του στην Αγλαντζιά ΕΔΩ.

Συνεχίζεται το μουντό και βροχερό σκηνικό

Το βροχερό και μουντό σκηνικό του καιρού φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια και τις επόμενες ημέρες, με τον κ. Νικολαΐδη να δηλώνει ότι λόγω της θερμικής αστάθειας δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πότε ακριβώς θα αποχαιρετήσουμε τις μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες.

«Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι μέχρι την Τετάρτη περίπου θα έχουμε εκδήλωση τοπικής αστάθειας με βροχή ή και καταιγίδα στα ορεινά και στο εσωτερικό κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες», επισήμανε.

Περισσότερα για τις χθεσινές μεμονωμένες βροχές στα ορεινά ΕΔΩ.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες:

Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα μετά τη διάλυση της τοπικά αυξημένης χαμηλής νέφωσης και της τοπικής αραιής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος, ωστόσο από το μεσημέρι και μετά θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, που πιθανό να δώσουν μεμονωμένη βροχή, χωρίς να αποκλείεται και καταιγίδα κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά θαλάσσιοι ασθενείς 3 μποφόρ, για να καταστούν μέχρι το μεσημέρι, νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και παροδικά τοπικά στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα καταστεί γενικά λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 38 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 31 στα δυτικά, γύρω στους 33 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 29 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Περισσότερα για την πυκνή ομίχλη που «έντυσε» το πρωί περιοχές της Κύπρου ΕΔΩ.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο κυρίως κατά τις αυγινές ώρες πιθανό να σχηματιστεί τοπικά αραιή ομίχλη ή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ για να καταστούν σταδιακά κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 22 στα παράλια και γύρω στους 19 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο τοπικά θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες τη Δευτέρα πιθανό να δώσουν μεμονωμένη βροχή, κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά πτώση μέχρι την Τρίτη και μη αξιόλογη μεταβολή την Τετάρτη, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Οι μέσες κλιματολογικές τιμές που αναμένεται για σήμερα Κυριακή (21/08):

μεσες κλιματολογικες τιμες