Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευλογια των πιθηκων

Πολύ καλά στην υγεία του είναι ο 46χρονος Κύπριος με ευλογιά των πιθήκων που νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Αναμένεται στις επόμενες 48 ώρες να λάβει εξιτήριο ώστε να συνεχίσει τον περιορισμό στο σπίτι του. Το υπουργείο Υγείας διαφοροποιεί τον τρόπο χορήγησης των εμβολίων για τη νόσο, ώστε να καλύπτουν πενταπλάσιο αριθμό ατόμων

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο 46χρονος που είναι το τέταρτο κρούσμα με ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο, αναμένεται σε μία ή δύο ημέρες να συνεχίζει τον περιορισμό στο σπίτι του. Σημείωσε πως, η αποδέσμευση των περιστατικών γίνεται μετά από επιβεβαίωση του προσωπικού γιατρού ότι έχουν επουλωθεί τα εξανθήματα που προκαλεί η ασθένεια.

Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας

Ερωτώμενος για το που βρίσκεται η διαδικασία εμβολιασμών των επαγγελματιών υγείας απάντησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την χορήγηση του εμβολίου κατά της νόσου της ευλογίας των πιθήκων. «Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους επαγγελματίες υγείας που θα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να λάβουν το συγκεκριμένο εμβόλιο», σημείωσε.

Σύμφωνα και με την συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας το εμβόλιο χορηγείται σε επαγγελματίες υγείας που θα κληθούν να χειριστούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά ή σε στενές επαφές των επιβεβαιωμένων περιστατικών, τέσσερις ημέρες μετά την έκθεσή τους.

Αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του εμβολίου

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) σύντομα θα υπάρξει διαφοροποίηση του τρόπου με τον οποίο γίνεται ο εμβολιασμός για το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων. Αντί να χορηγείται με υποδόρια ένεση θα χορηγείται με ενδοδερμική ένεση. «Με αυτή τη μέθοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες του EMA, θα δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν μέχρι και πέντε φορές περισσότερα άτομα με τις δόσεις που έχουμε διαθέσιμες» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εμβολιασμός περισσότερα άτομα από τις επαφές των επιβεβαιωμένων περιστατικών, ο κ. Αθανασίου απάντησε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης και ενημέρωσης των επαφών και ότι τους δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού, εάν το επιθυμούν.