Τηλεόραση Ραδιόφωνο
test κορωνοϊός

Στις 31 Αυγούστου οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα χτυπήσει τον Σεπτέμβριο το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. 


Υπουργός Υγείας και επιδημιολόγοι έθεσαν χθες υπό το μικροσκόπιο τους το προσχέδιο του οδικού χάρτη για τη διαχείριση της πανδημίας στο οποίο περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία των σχολείων, με τις τελικές εισηγήσεις που θα οδηγηθούν ενώπιον του υπουργικού να κλειδώνουν στην επόμενη συνεδρία στις 30 Αυγούστου. 

Με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να δηλώνει χθες πως «δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν, τις επόμενες εφτά μέρες όλοι θα δώσουν κάποιες εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας ώστε να παρουσιαστεί ο τελικός οδικός χάρτης στις 30 Αυγούστου πριν την μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου»

Όσον αφορά στο κεφάλαιο σχολεία το σενάριο που κερδίζει έδαφος προβλέπει επιστροφή των μαθητών και εκπαιδευτικών με αρνητικό τεστ 48 ωρών ανά χείρας. Και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΝΤ1, γίνονται σκέψεις όπως το Σαββατοκύριακο πριν το πρώτο κουδούνι λειτουργήσουν σημεία δειγματοληψίας στα οποία θα διενεργούνται δωρεάν εξετάσεις αποκλειστικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας «η εισήγηση είναι να διεξαχθεί ένα rapid test σε όλους τους μαθητές πριν πάνε στα σχολεία 48 ωρών και ανάλογα με τα αποτελέσματα να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Η εισήγηση είναι να κάνουν και οι εκπαιδευτικοί αλλά προσπαθούμε πριν πάρουμε αυτή την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο να βρούμε τους τρόπους ώστε να υλοποιήσουμε αυτή την εισήγηση»

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας η χρήση μάσκας θα είναι εκτός απροόπτου υποχρεωτική σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. 

Οι επιστήμονες είναι έντονοι, ότι η μάσκα προστατεύει και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να την αφαιρέσουμε, άνω των 12 ότι ισχύει στην κοινότητα αυτή τη στιγμή

Οδικός χάρτης

Πέραν από το κεφάλαιο σχολεία, ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει επίσης τους τρόπους επιτήρησης της επιδημιολογικής εικόνας στην κοινότητα, την εξασφάλιση και χορήγηση του επικαιροποιημένου εμβολίου που αναμένεται να εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς επίσης και επιστημονική ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τους long covid ασθενείς. 

Με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Ζωή Δωροθέα Πανά να δηλώνει «Είναι ένα πλαίσιο, είναι οι πυλώνες, είναι τα εργαλεία που θα αναδείξουν το υπάρχον έργο και θα ενισχύσουν το μελλοντικό έργον αξιοποιώντας ότι έχουμε στο χέρι μας στην κάθε φάση της πανδημίας. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο και νομίζω ότι εναρμονίζεται πλήρως και από τις συστάσεις που έχουν δοθεί από Ευρωπαϊκή επιτροπή και από ΕΟΦ» 

Τέλος οι ιατρικές υπηρεσίες θα προβούν σε ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τους νοσηλευόμενους ώστε να διαπιστωθεί εάν το αντιικό χάπι χορηγείται εγκαίρως στους ασθενείς που δικαιούνται να το λάβουν.