Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παιδί

Η κοινή ανατροφή ανήλικων παιδιών από διαζευγμένους γονείς μπαίνει πλέον και στην κυπριακή νομολογία και καθημερινότητα, μετά την απόφαση «σταθμό» του Οικογενειακού Δικαστηρίου Πάφου. 

Η απόφαση λήφθηκε σε υπόθεση που εκδικαζόταν για πεντέμισι χρόνια στην Πάφο και η οποία πλέον δημιουργεί νέα δεδομένα για την επιμέλεια ανήλικων παιδιών από διαζευγμένους γονείς. 

Για πρώτη φορά στην Κύπρο, ορίζονται ως τόπος διαμονής του παιδιού και τα δύο σπίτια και με τη φύλαξη και φροντίδα του να ανατίθεται και στους δύο γονείς. 

Σύμφωνα με την απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου

Οι γονείς οφείλουν να παραδίδουν το ανήλικο τέκνο τους, ο ένας στον άλλο στη βάση του προγράμματος που έχει καθοριστεί. Ως τόπος διαμονής του ανήλικου καθορίζεται ο εκάστοτε τόπος διαμονής του γονέα με τον οποίο θα διαμένει κάθε φορά στην επαρχία Πάφου 

Η πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου έκρινε επίσης αντικειμενική και ανεξάρτητη τη μαρτυρία της αρμόδιας κρατικής λειτουργού που κλήθηκε στο Δικαστήριο 

Ο κάθε γονέας υποχρεούται όμως μεριμνά για τη φύλαξη και φροντίδα του ανήλικου παιδιού του. Όσο για τις υπόλοιπες πτυχές της γονικής μέριμνας του ανήλικου, θα ασκούνται μεταξύ των διαδίκων από κοινού 

Το Δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τέλος την εισήγηση για ανάθεση και φύλαξη του ανήλικου παιδιού αποκλειστικά στη μητέρα του, αφού όπως αναφέρεται στην απόφαση ουδεμία πειστική αιτιολογία ή εξήγηση δόθηκε από μέρους της ως προς τους λόγους που την οδήγησαν να προβεί στην συγκεκριμένη εισήγηση. 

Σε ανάρτηση στο Twitter η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, αναφέρει πως ανοίγει σιγά σιγά ο δρόμος για την από κοινού επιμέλεια όταν οι περιστάσεις το επιτρέπουν και είναι προς το συμφέρον των ανήλικων παιδιών. 

«Η υπόθεση αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει θέληση και επιμονή ένα παιδί μπορεί να μεγαλώνει έχοντας πλάι του και τους δυο του γονείς» καταλήγει η Επίτροπος Νομοθεσίας.