Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξθυ

Στις 30 Αυγούστου θα παρουσιαστεί ο τελικός οδικός χάρτης διαχείρισης της πανδημίας, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες είναι υπέρ της χρήσης μάσκας και ότι εξετάζεται η επιστροφή στα σχολεία μαθητών και εκπαιδευτικών με rapid test 48 ωρών. Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας έγιναν μετά το τέλος της σύσκεψης στην οποία παρακάθισε με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), την Παρασκευή στο Υπουργείο Υγείας. 

Αρχικά, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι ο οδικός χάρτης που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη δεν είναι ο τελικός, αλλά ένα προσχέδιο. Πρόσθεσε ότι τις επόμενες επτά ημέρες όλοι θα δώσουν κάποιες εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας ώστε να παρουσιαστεί ο τελικός οδικός χάρτης στις 30 Αυγούστου, πριν από τη μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς για το τι περιλαμβάνει ο υπό διαμόρφωση οδικός χάρτης, ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε το τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων, γιατί είναι κάτι που ενδιαφέρει τον κόσμο, όπως επίσης και το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης, γιατί τους τελευταίους μήνες οι έλεγχοι είναι πολύ λίγοι. «Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να έχουμε νέο κύμα τον χειμώνα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε. Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς και θα συζητηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα, είπε ο Υπουργός Υγείας, είναι οι ασθενείς με long Covid. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας θα αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους κάποιοι ασθενείς νοσηλεύονται. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος ασθενής δεν παίρνει έγκαιρα τα αντιιικά φάρμακα που έχουμε, θα γίνει περισσότερη ενημέρωση στους προσωπικούς ιατρούς ώστε να προλάβουμε κάποιες νοσηλείες», εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν περιλαμβάνεται ο εμβολιασμός στον οδικό χάρτη, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ενημερώθηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου, ότι εντός 2-3 εβδομάδων αναμένονται νεότερα σχετικά με τα εμβόλια, που θα προστατεύουν από τις νέες μεταλλάξεις και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Ως προς τη διενέργεια των rapid test, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι η εισήγηση που έχει υποβληθεί είναι να διεξαχθεί rapid test 48 ωρών σε όλους τους μαθητές πριν πάνε στα σχολεία και ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτού του rapid test θα ληφθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει στο μέλλον. Συμπλήρωσε ότι αυτή η εισήγηση θα μελετηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα, γιατί τις τελευταίες 15 ημέρες οι αριθμοί των θετικών περιστατικών έχουν πτωτική πορεία και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα παραμείνει και τις επόμενες 10 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια rapid test σε εκπαιδευτικούς, ο Υπουργός είπε ότι η εισήγηση αφορά και τους εκπαιδευτικούς, «αλλά προσπαθούμε -πριν πάρουμε αυτή την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο- να βρούμε τους τρόπους ώστε να υλοποιήσουμε αυτήν την απόφαση».

Απαντώντας για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο κ. Χατζηπαντέλας εξήγησε ότι «οι επιστήμονες έχουν έντονη άποψη ότι η μάσκα προστατεύει και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να την αφαιρέσουμε». Διευκρίνισε ότι η χρήση μάσκας αφορά τα παιδιά άνω των 12 ετών, δηλαδή ό,τι ισχύει στην κοινότητα αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για τυχόν έξαρση κρουσμάτων λόγω Δεκαπενταυγούστου, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ο κορωνοϊός «είναι απρόβλεπτος, αλλά είμαστε εδώ, έχουμε πρόγραμμα και πλάνο για να τον διαχειριστούμε όπως τον διαχειριστήκαμε εξαιρετικά τον τελευταίο καιρό. Είμαστε ικανοποιημένοι και οι αριθμοί θετικότητας είναι μικροί τις τελευταίες 15 ημέρες».

Η Ζωή-Δωροθέα Πανά, εκπροσωπώντας τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας και την ομάδα του, καθώς αφουγκράζονται τους προβληματισμούς, τις συστάσεις και τις απόψεις της.

Παράλληλα, έδωσε θερμά συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχει γίνει από πλευράς Υπουργείου Υγείας σε σχέση με τον οδικό χάρτη, ο οποίος, όπως δήλωσε, «είναι ένα πλαίσιο, είναι οι πυλώνες, είναι τα εργαλεία, που θα αναδείξουν το υπάρχον έργο και θα ενισχύσουν το μελλοντικό έργο, αξιοποιώντας ό,τι έχουμε στο χέρι μας σε κάθε φάση της πανδημίας». 

Συμπλήρωσε ότι «σήμερα έγινε μια πολύ εποικοδομητική ζύμωση και ο Υπουργός θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρέχουμε και να δώσουμε και περαιτέρω συστάσεις, σε σχέση με την τελική δομή του σχεδιασμού». Αυτό, πρόσθεσε, είναι το γενικό πλαίσιο, το οποίο «εναρμονίζεται πλήρως με τις συστάσεις που έχουν δοθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων».  

Ερωτηθείσα για την αισθητή μείωση των κρουσμάτων και τη σταθερή πορεία των νοσηλειών, η κ. Πανά δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μάθημα μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας, είναι «να είμαστε προσεκτικοί και να μην έχουμε ως γνώμονα ούτε τον πανικό ούτε τον εφησυχασμό, και αυτό αφορά και τους δείκτες μας στα νοσοκομεία». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η καλή εικόνα δίνει μία αισιοδοξία και για το φθινόπωρο, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στην ετοιμότητα, στην ατομική ευθύνη και στη γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία το φθινόπωρο και τον χειμώνα. 

Ακόμη, η κ. Πανά ανέφερε ότι πλέον στα νοσοκομεία υπάρχουν η εμπειρία, τα πρωτόκολλα, τα φάρμακα και τα εργαλεία, ούτως ώστε να υπάρξει διαχείριση σε σχέση με τους ασθενείς που νοσούν βαρύτερα. Τέλος, τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Υπουργού για αύξηση των κλινών είναι πολύ σημαντική προκειμένου να υπάρχει διαθεσιμότητα.