Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ιαπωνικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή ότι μόνο το παιδί που γεννήθηκε πριν μια διεμφυλική γυναίκα υποβληθεί σε χειρουργική και νομική μετάβασή της θα μπορούσε να αναγνωριστεί νομικά ως παιδί της, ενώ το παιδί που γεννήθηκε μετά τη μετάβασή της δεν μπορεί να αναγνωριστεί, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ιαπωνία, όπου πολλά ΛΟΑΤΙ+ άτομα εξακολουθούν να μην το αποκαλύπτουν στις οικογένειές τους, απαιτεί από όποιον θέλει να αλλάξει νομικά το φύλο του να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των σεξουαλικών οργάνων με τα οποία γεννήθηκε, μια πρακτική που επικρίνεται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η διεμφυλική γυναίκα, στην οποία είχε οριστεί αρσενικό φύλο κατά τη γέννηση, είχε δύο κόρες με τη σύντροφό της χρησιμοποιώντας σπέρμα που είχε διατηρηθεί πριν από τη μετάβασή της, ανέφεραν ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NHK και το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Πριν από τέσσερα χρόνια της επιτράπηκε νόμιμα να αλλάξει το φύλο της στο οικογενειακό της μητρώο, ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Αν και η σύντροφός της αναγνωρίστηκε ως η νόμιμη μητέρα των κοριτσιών λόγω του ότι τα γέννησε, το αίτημα της διεμφυλικής γυναίκας να αναγνωριστεί ως γονέας τους δεν έγινε δεκτό από το οικογενειακό δικαστήριο του Τόκιο τον Φεβρουάριο. Το δικαστήριο είπε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν τίποτα στην ιαπωνική νομοθεσία που να αναγνωρίζει τα γονικά της δικαιώματα», μια απόφαση στην οποία άσκησε έφεση η γυναίκα.

Την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο αποφάσισε ότι θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως γονέας της κόρης που γεννήθηκε πριν από τη νομική αλλαγή φύλου, αλλά όχι για τη δεύτερη, που γεννήθηκε μετά.

Η Ιαπωνία παραμένει η μόνη χώρα της Ομάδας των Επτά που δεν αναγνωρίζει τους γάμους ομοφύλων.

Τον Ιούνιο, ένα ιαπωνικό δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν ήταν αντισυνταγματική, γεγονός που οδήγησε σε οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ+ αφού ένα δικαστήριο το 2021 διαπίστωσε το αντίθετο.