Τηλεόραση Ραδιόφωνο
drones

Drones και τεχνολογία κατά των εμπρηστών. Οι από αέρος περιπολίες καθημερινές και πολύωρες. Τα πάντα και οι πάντες ελέγχονται σχολαστικά. 

Μικρά στο μέγεθος, αλλά μεγάλη η συμβολή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχει στη διάθεση του το Τμήμα Δασών, όπως διακρίνεται και στα αποκλειστικά πλάνα που κατέγραψε το πρωί η κάμερα του ΑΝΤ1 σε δασώδη περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας 

«Τα drones θα έχουν τρεις βασικούς ρόλους. Θα τα χρησιμοποιούμε σε εκείνες τις περιοχές σήμερα τουλάχιστον που υπάρχουν κενά, δεν καλύπτονται από τα πυροφυλάκια μας, τις θέσεις παρατήρησης, οπότε θα μας δώσουν την έγκαιρη πληροφόρηση για ύπαρξη καπνού ή πυρκαγιάς.Θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό τυχόν δραστών που θέτουν εκ προθέσεως πυρκαγιές και ο τρίτος βασικός ρόλος θα είναι η έγκαιρη, η γρήγορη, μέσα σε δύο λεπτά μεταφορά εικόνας από το σημείο της πυρκαγιάς», επισήμανε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.  

Τα drones κατασκευάστηκαν από το Ινστιτούτο Κύπρου και κινούνται με ταχύτητα αγωνιστικού αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν τα σημεία των πυρκαγιών σε σύντομο χρόνο 

Τα Drones κινούνται με ταχύτητα 180 χιλιομέτρων, έχουν ακτίνα δράσης μέχρι 12 χιλιόμετρα από το χειριστή και ζυγίζουν μόλις 1,3 κιλά, γεγονός που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν συνεχόμενη πτήση για περισσότερο από μια ώρα και να καλύψουν μέχρι 70 χιλιόμετρα σε μόνο μια επιχείρηση. 

Η συνεργασία Τμήματος Δασών και Ινστιτούτου Κύπρου άρχισε να αποδίδει καρπούς, αφού μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί εν τη γενέσει τους πυρκαγιές και κατασβήστηκαν πριν επεκταθούν, ενώ τα drones τσάκωσαν και το δράστη σε μία πυρκαγιά 

«Εμείς αυτό που θέλαμε είναι να υπάρχει πίσω μια στήριξη από ένα ερευνητικό κέντρο για να υπάρχει συνεχής τεχνολογική υποστήριξη και αναβάθμιση των συστημάτων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», σημείωσε ο κ. Αλεξάνδρου. 

Το μικρό τους μέγεθος και σχήμα, τους επιτρέπει επίσης να ελίσσονται μέσα από κλαδιά δέντρων και να πραγματοποιούν πτήσεις ακόμα και με 35 κόμβους αέρα. Ενώ έχουν δυνατότητα και για νυχτερινές πτήσεις.