Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευλογια

Προβληματισμένοι παρουσιάζονται στο Υπουργείο Υγείας και στην επιστημονική ομάδα, από την χθεσινή ανίχνευση νέου κρούσματος Ευλογιάς των Πιθήκων στην Κύπρο, αφού ο 46χρονος που διαγνώστηκε με τον ιό δεν ταξίδεψε το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό.

 «Πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί περαιτέρω διότι μπορεί να «κόλλησε» εντός της χώρας εκτός και αν έχει έρθει σε επαφή με τα άλλα κρούσματα τα οποία γνωστοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, εκτός και αν υπάρχουν άλλα κρούσματα τα οποία δεν έχουν αυτή τη στιγμή διαγνωστεί», ανέφερε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης. 

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να εντοπίσει το συντομότερο την αλυσίδα μετάδοσης που μπορεί να υπάρχει, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά της Ευλογιάς των Πιθήκων στην Κύπρο. 


«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν τα σχετικά πρωτόκολλα και γίνεται η διαχείριση, η ορθή διαχείριση από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας», σημείωσε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.  

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να δηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό οι στενές επαφές του ελληνοκύπριου. 

Κατά προτεραιότητα το φάρμακο 

Δεν αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο σύντομα το φάρμακο για την Ευλογιά των Πιθήκων, όπως και το εμβόλιο και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης θα δοθεί κατά προτεραιότητα. Εντούτοις η Κύπρος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εξασφαλίσει το φάρμακο tecovirimat με συμμετοχή στην κοινή προμήθεια. 

«Επειδή δεν υπήρχαν ασθενείς που να χρήζουν της φαρμακευτικής αγωγής, τότε δεν δικαιολογείται η οποιαδήποτε αποστολή φαρμάκου στην Κύπρο, άρα αναμένουμε τη διάθεση όπως θα διατεθεί και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες μέσω του μηχανισμού και της κοινής προκήρυξης στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος», επισήμανε ο κ. Αθανασίου. 

Διεθνώς την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στο 20% σε σχέση με την περασμένη βδομάδα. 
Η Ευρώπη μετρά περισσότερα από 35 χιλιάδες θετικά περιστατικά σε 92 χώρες ενώ μετρά και δώδεκα θανάτους.