Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λαρα χελωνες

Ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα χαρακτηρίζει το Τμήμα Αλιείας οποιαδήποτε συμπεριφορά και ενέργεια επεμβαίνει στο έργο της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με αφορμή τις δηλώσεις του Κοινοτάρχη Ίνειας ότι θα προχωρήσει σε άνοιγμα φωλιών στην προστατευόμενη περιοχή της Λάρας. 


«Η καταστροφή ή απόπειρα καταστροφής των φωλιών/αυγών των θαλασσίων χελωνών απαγορεύεται. Είναι σεβαστή η διαμαρτυρία των κατοίκων, όμως το να καταστρέψει κανείς τις φωλιές των χελωνών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Το ΤΑΘΕ, σε συνεννόηση με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες θα μεριμνήσουν για την προστασία του είδους από οποιαδήποτε ακραία ενέργεια, η οποία θα επέφερε αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό», αναφέρει το Τμήμα Αλιείας.

 Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, που έγιναν χθες στο περιθώριο των εγκαινίων του Περιφερειακού Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου Ακάμα στον Κάθηκα. 

«Αυτό που βέβαια δεν είναι αποδεκτό είναι να γίνει ζημιά είτε σε φωλιές χελώνων είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της βιοποικιλότητας της περιοχής. Ας μη ξεχνάμε ότι η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιας σημασίας, όχι μόνο για την Κύπρο, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για όλο τον κόσμο και θα πρέπει να τη διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού», σημείωσε ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής. 

Ο κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος επιμένει πως το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Αλιείας ψεύδονται για τον αριθμό των φωλιών θαλάσσιων χελώνων στη Λάρα και τους καλεί να είναι παρόντες την Κυριακή, όταν θα ανοίγουν τις φωλιές με άλλους κατοίκους της περιοχής. 

«Να έρθουν να ανοίξουμε όλες τις φωλιές και αν όλες οι φωλιές από κάτω έχουν αυγά εγώ θα παραιτηθώ και η κοινότητα μου από οτιδήποτε διεκδικούμε. Αλλά από την άλλη να είναι έτοιμοι και αυτοί ότι αν μη γένοιτο βρεθούν έστω 5, 15, 50 φωλιές οι οποίες δεν υπάρχουν αυγά από κάτω, τότε σίγουρα θα δεχτούν το λιντσάρισμα των ιδιοκτητών και των κατοίκων γης», επισήμανε ο Κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος. 

«Οι χελώνες ξεπουλιάζουν από τον Ιούλη μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε διάστημα περίπου 7 εβδομάδων και υπάρχουν περίπου 100 αυγά σε κάθε φωλιά»,  σημείωσε ο Καταγραφέας Χελωνών, Σίμος Δημητρόπουλος. 

Αυτή την ώρα στην Ινεια πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου για λήψη αποφάσεων αναφορικά με τις κινητοποιήσεις της Κυριακής.