Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε την Τετάρτη για νέους κινδύνους πλημμυρών μετά τις σφοδρές καταιγίδες που έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από ένα καλοκαίρι με ρεκόρ ξηρασίας.

Ανακοινώθηκαν επίπεδα συναγερμού για 13 διαμερίσματα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατά μήκος της μεσογειακής ακτής και γύρω από τη νοτιοανατολική πόλη της Λυών. Προειδοποιήσεις εκδόθηκαν επίσης για τη Νορμανδία κατά μήκος της Μάγχης στα βορειοδυτικά, που εκτείνεται προς τα σύνορα με το Βέλγιο.

Οι σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν βροχόπτωση δύο έως τεσσάρων εκατοστών σε λιγότερο από μία ώρα από το βράδυ της Τρίτης, ενώ ορισμένες περιοχές ανέφεραν έως και επτά ή εννέα εκατοστά. Η σκλήρυνση του εδάφους από την ακραία ζέστη και την ξηρασία του φετινού καλοκαιριού (ο Ιούλιος ήταν ο ξηρότερος μήνας που έχει καταγραφεί στη Γαλλία από το 1961) δεν επέτρεψε σε μεγάλο μέρος της βροχής να απορροφηθεί και αντ' αυτού ξεχείλισε σε ρέματα και δρόμους.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά οι δημόσιες συγκοινωνίες διακόπηκαν, μεταξύ άλλων στο Παρίσι, όπου βίντεο από πλημμυρισμένους σταθμούς του μετρό κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι καταιγίδες κατευθύνονται προς τα ανατολικά και μπορεί να είναι βίαιες με έντονη βροχόπτωση που σε ορισμένα μέρη μπορεί να προκαλέσει βροχόπτωση έως και οκτώ εκατοστών σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France, η οποία προειδοποίησε ότι το χαλάζι και οι ριπές ανέμου θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν συνθήκες που μοιάζουν με ανεμοστρόβιλο.

Περιοχές κοντά στη Λυών θα μπορούσαν να δουν χαλάζι με διάμετρο έως και τρία εκατοστά, ανέφερε, αν και οι βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να είναι περιορισμένες επειδή οι καταιγίδες κινούνται γρήγορα. Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αναβάλουν τα σχέδια για ταξίδια, αν είναι δυνατόν, και να αποφεύγουν τις υδάτινες οδούς ή να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο κάτω από δέντρα.

Η βροχή ήταν πάντως μια βοήθεια για τους πυροσβέστες που δίνουν μάχη με σειρά από πυρκαγιές σε όλη τη Γαλλία, ιδίως στα νοτιοδυτικά, με μεγάλες πυρκαγιές να έχουν πλέον περιοριστεί αφού έκαψαν χιλιάδες εκτάρια.

Η μεγαλύτερη, κοντά στη Λαντίρας, νότια του Μπορντό, έκαψε 7.400 εκτάρια (18.300 στρέμματα) αφού αναζωπυρώθηκε ξανά αυτόν τον μήνα, έχοντας ήδη κάψει 14.000 εκτάρια γης τον Ιούλιο.