Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΚΘΥΦ

Η Ευρώπη διψά και ο θάνατος των ποταμών είναι πλέον πραγματικότητα. 

Στεγνά ποτάμια και εκατομμύρια νεκρά ψάρια. 

Η πρωτοφανής ξηρασία που απειλεί επικίνδυνα την Ευρώπη, ενδεχομένως να οδηγήσει την οικονομία στην «εντατική». 

Οι προβλέψεις δυσοίωνες. 

Ο ποταμός Ρήνος στην καρδιά της Ευρώπης, στερεύει. 

Πολλά σημεία του έχουν καταστεί απροσπέλαστα προκαλώντας προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, με τη Γερμανία να εξετάζει τη μεταφορά υλικών και εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου. 

Η Βρετανία ζει τον απόλυτο εφιάλτη. Ο περασμένος Ιούλης ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 135 χρόνων. 

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει κηρύξει συνθήκες ξηρασίας σε οκτώ περιοχές στα νότια και ανατολικά, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να συμπεριληφθούν και τα Δυτικά Μίντλαντς και το Γιορκσάιρ. 

Οι πρωτοφανείς συνθήκες ανάγκασαν τη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης να βάλει τέλος στο πότισμα με το λάστιχο από την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Αυγούστου. 

Ανησυχητική η εικόνα και στο Δούναβη, που εκτείνεται σε μήκος 2.897 χιλιομέτρων και διασχίζει την κεντρική Ευρώπη φτάνοντας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Τείνει να στερέψει με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί πλέον τη μεταφορά και το εμπόριο σιτηρών και πολλών άλλων, με τις εικόνες να είναι αποκαρδιωτικές. 

«Με την κλιματική αλλαγή, πρέπει να προετοιμαστούμε για τέτοιες ακραίες καιρικές καταστάσεις καθώς θα γίνουν πιο συχνές από πριν. Πρέπει λοιπόν να διαχειριστούμε τη γεωργία, το νερό και τη διαχείριση των ομβρίων στους δήμους. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σχεδόν σε όλους τους τομείς», δήλωσε η Κλάρα Κερπελυ, Ειδική στην Κλιματική Αλλαγή. 

Παρόμοιο το σκηνικό και στη Σερβία και τη Ρουμανία. Με τη ναυσιπλοΐα να είναι συχνά ανέφιχτη και με εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η ζήση τους είναι οι παραποτάμιες επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με την Ιδιοκτήτρια Φέρι Μπόουτ,  Ντανιέλα Νικόλοβα, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Απολύσαμε υπαλλήλους. Το κακό είναι ότι και μακροπρόθεσμα οι προβλέψεις δεν είναι καλές».

Η άνευ προηγουμένου ξηρασία καίει αγροτικές σοδειές, επιβάλλει περιορισμούς στο νερό και απειλεί τα υδρόβια είδη, με τους ευρωπαίους να έρχονται αντιμέτωποι με σκληρές εικόνες στους ποταμούς καθώς εντοπίζονται σε σχεδόν καθημερινή βάση εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια. 

Τέλος η περίοδος χάριτος στην Κύπρο 

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθη Νικολαΐδη, «το σύστημα των ψηλών πιέσεων το οποίο επηρεάζει κατά μεγάλα διαστήματα και με εμμονη την περιοχή της δυτικής και βόρειας Ευρώπης ευτυχώς δεν επηρεάζει την Κύπρο».

«Στην Κύπρο αναμένονται θερμοκρασίες που είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή πού έστω και με χαμηλή υγρασία, θα οδηγούν σε συνθήκες σοβαρής δυσφορίας», δήλωσε ο κύριος Νικολαΐδης. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι, «η θερμοκρασία αύριο θα ανέλθει στους 39 βαθμούς και αναμένουμε 40αρια προς το Σαββατοκυρίακο».