Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πλωτο σπιτι

Πλωτά σπίτια, πολυτελής διαβίωση σε συνδυασμό με έξυπνα και τεχνολογικά αναβαθμισμένα υποστατικά. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που συνδυάζουν τα σπίτια που δημιούργησε η Ocean Builders, μια εταιρεία με έδρα τον Παναμά που ειδικεύεται στην καινοτόμο θαλάσσια τεχνολογία.

Πρόκειται για τα πρώτα σπίτια οικολογικής αποκατάστασης στον κόσμο, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από περίπου 295.000 έως 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Τα σπίτια βρίσκονται υπό κατασκευή στη μαρίνα «Linton Bay Marina» στη βόρεια ακτή του Παναμά.

Σχεδιασμένα από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα Koen Olthuis και την ομάδα του στο Waterstudio, τα τρία διαθέσιμα μοντέλα περιλαμβάνουν το εμβληματικό μοντέλο SeaPod, κατασκευασμένο για υδρόβια ζωή, το GreenPod, σχεδιασμένο για χρήση γης και το EcoPod, μια οικολογικά και οικονομικά φιλική επιλογή.

Το Seapod σχεδιάστηκε από τον Rüdiger Koch, Head of Engineering της Ocean Builders, μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Grant Romundt, ως λύση για την έλλειψη χώρου σε δημοφιλείς παραλιακούς προορισμούς.

Η υπερυψωμένη κατασκευή παρέχει 833 τετραγωνικά πόδια (73 τετραγωνικά μέτρα) χώρο διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός κύριου υπνοδωματίου, καθιστικού, κουζίνας και μπάνιου, σε τρεισήμισι επίπεδα.

Με χώρο για δύο άτομα, η μονάδα χρησιμοποιεί πάνω από 1.688 κυβικά πόδια από ατσάλινους σωλήνες γεμάτους αέρα για να επιπλέουν 7,5 πόδια (2,2 μέτρα) πάνω από τα κύματα και διαθέτει πανοραμικά παράθυρα 575 τετραγωνικών ποδιών και θέα στον ωκεανό 360 μοιρών.

Ο Romundt ελπίζει ότι ο σχεδιασμός θα αμφισβητήσει τις αντιλήψεις για τα σπίτια και τα ταξίδια, καθώς και ότι θα επιτρέψει στους κατοίκους να ζουν στο νερό χωρίς να χρειάζεται να κάνουν θυσίες όταν πρόκειται για «την πολυτέλεια της σύγχρονης ζωής».

«Κανονικά όταν ζεις στο νερό, είναι σε μια βάρκα, η οποία έχει μια κατάσταση διαβίωσης που είναι απαράδεκτη για τους περισσότερους ανθρώπους», λέει ο Romundt στο CNN Travel.

«Έτσι, σχεδιάσαμε ένα σπίτι που επιπλέει στο νερό που σας δίνει μια εμπειρία ζωής στη στεριά, αλλά ακόμα περισσότερο».
Τα pods θα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής, μαζί με προσαρμόσιμες εφαρμογές που προσαρμόζουν τη σχεδίαση και τη λειτουργικότητα ώστε να ταιριάζουν σε αυτούς που βρίσκονται μέσα.

Φουτουριστικά σπίτια

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί «έξυπνοι δακτύλιοι» που φορούν οι κάτοικοι θα τους επιτρέψουν να ξεκλειδώνουν τις πόρτες και να ενεργοποιούν τη μουσική τους με το κύμα ενός χεριού.

«Αν [η εταιρεία τεχνολογίας] η Apple είχε χτίσει ένα σπίτι, νομίζω ότι θα καταλήξεις με το SeaPod, ή το GreenPod ή το EcoPod», λέει ο Romundt. «Υπάρχει πολλή τεχνολογία ενσωματωμένη στα σπίτια.

«Μου αρέσει να το σκέφτομαι καθώς, αντί να έχετε ένα τηλέφωνο ως ψηφιακό βοηθό, το σπίτι σας γίνεται πραγματικά βοηθός σας και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βελτιστοποιήσετε τη ζωή σας».

Οι λοβοί θα βρίσκονται αρχικά σε μια περιοχή κοντά στη μαρίνα Linton Bay. Ωστόσο, η ομάδα του Ocean Builders ελπίζει να είναι σε θέση να τα διανείμει διεθνώς μόλις βεβαιωθεί ότι η τεχνολογία μπορεί να υποστηριχθεί αλλού.

Ένας επί μακρόν υποστηρικτής της ζωής μπροστά στον ωκεανό, ο Romundt ζούσε προηγουμένως σε ένα πλωτό σπίτι στο Τορόντο και λέει ότι είναι ένας τρόπος ζωής που δύσκολα ταιριάζει.

«Υπάρχει κάτι πραγματικά μαγικό στο να μπορείς να σηκωθείς το πρωί, να περπατήσεις κάτω, να πηδήξεις σε ένα κουπί και να πας για κουπί», εξηγεί.

Drone παράδοσης

«Είναι πολύ ήσυχο και όμορφο. Οι περισσότεροι περνούν όλο το χρόνο ονειρευόμενοι τις διακοπές τους δύο εβδομάδων όπου θα πάνε σε ένα τροπικό νησί, θα κάνουν παρέα, θα χαλαρώσουν, θα αναγεννηθούν και θα αποκατασταθούν.

«Γιατί λοιπόν να μην ζεις έτσι όλο το χρόνο; Είναι τόσο εύκολο να μπορείς να εργάζεσαι εξ αποστάσεως τώρα».

Ενώ όσοι επιλέγουν να ζήσουν σε μία από αυτές τις συγκεκριμένες μονάδες θα χρειαστεί πιθανότατα να έχουν μια αίσθηση περιπέτειας, καθώς και αγάπη για το νερό, ο Romundt λέει ότι η ομάδα δεν έχει απαραίτητα έναν συγκεκριμένο τύπο πελάτη στο μυαλό.

Στην πραγματικότητα, είναι βέβαιος ότι η πλειονότητα όσων θα γνωρίσουν το Seapod για λίγα μόνο λεπτά θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα.

«Όταν ζούσα στο πλωτό σπίτι μου στο Τορόντο, κάθε άτομο που ήρθε να επισκεφτεί ερωτεύτηκε το μέρος», λέει.

«Το μόνο που χρειάζεται να κάνω είναι να πείσω τους ανθρώπους να επιβιβαστούν σε ένα Seapod για πέντε λεπτά. Η εμπειρία θα σας συνεπάρει. Είναι πραγματικά απίστευτο»

Τι γίνεται όμως με την πρακτική πτυχή του θέματος, όπως η αγορά πρώτων ειδών, καθώς και το ταξίδι πέρα δώθε από το πλωτό σπίτι στην ηπειρωτική χώρα;

Σύμφωνα με τον Romundt, εξατομικευμένα εναέρια drones θα χρησιμοποιηθούν για την παράδοση ειδών όπως τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και «καθημερινά μικρότερα αντικείμενα».

Για μεγαλύτερες παραδόσεις, υπάρχει ένα ξεχωριστό αυτόνομο σκάφος, το οποίο θα λειτουργεί και ως σκάφος ανακύκλωσης ωκεανών, συλλέγοντας σκουπίδια και συντρίμμια προκειμένου να διατηρείται η γύρω περιοχή καθαρή.

«Σπίτια οικολογικής αποκατάστασης»

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να μεταφερθούν από και προς το SeaPod μέσω λέμβων, τζετ σκι, τοπικών θαλάσσιων ταξί ή/και δικών τους σκαφών ή σκαφών.
Και παρόλο που φαίνονται να απευθύνονται σε άτομα με πιο μινιμαλιστική προσέγγιση, υπάρχει ένας αποθηκευτικός χώρος 1.250 τετραγωνικών ποδιών στο εσωτερικό.
Με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, τα σπίτια έχουν επινοηθεί «για να ωφελήσουν το περιβάλλον» και να παρέχουν "ένα φυσικό βιότοπο για τη ζωή των ωκεανών για να καταληφθεί και να ευδοκιμήσει».

«Προσπαθούμε να χτίσουμε και να σχεδιάσουμε ένα σπίτι που είναι καλό για το περιβάλλον και δεν βλάπτει το περιβάλλον», εξηγεί ο Romundt.

«Και πάντα προσπαθούμε να καινοτομούμε και να βρίσκουμε τρόπους για να το κάνουμε αυτό με ακόμη καλύτερο τρόπο. Δεν είμαστε τέλειοι αυτή τη στιγμή, αλλά προσπαθούμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι συνεχώς».

Τα πρώτα ολοκληρωμένα pods πρόκειται να αποκαλυφθούν στο διαδίκτυο στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι πιθανοί αγοραστές θα μπορούν να πάνε και να τα δουν μόνοι τους αμέσως μετά.

«Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τα αγοράσουν εδώ και χρόνια», λέει ο Romundt, εξηγώντας ότι η ομάδα της Ocean Builders αποφάσισε να μην λάβει καταθέσεις έως ότου οι αγοραστές μπορέσουν να δουν πραγματικά τους λοβούς στην πραγματική ζωή.

«Μαζικό εγχείρημα»

"Αυτό είναι κάτι τόσο νέο. Και υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα ακίνητης περιουσίας στα οποία οι άνθρωποι βάζουν χρήματα στα οποία δεν συμβαίνουν ποτέ.

"Δεν θέλαμε να πάρουμε καταθέσεις έως ότου οι άνθρωποι μπορούσαν να κατέβουν και να πατήσουν το πόδι τους σε ένα λοβό. Έτσι, είμαι ενθουσιασμένος που επιτέλους βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο."

"Αυτό είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Ήθελα να το κάνω πριν από δύο χρόνια. Αλλά το να το κάνω μόνο σε τρεισήμισι χρόνια είναι πολύ εκπληκτικό."

Τα Seapods βρίσκονται σε μια σειρά νέων ιπτάμενων πλωτών κατοικιών που πρόκειται να λανσαριστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Floating Seahorse, μιας ανάπτυξης από τον Όμιλο Kleindienst που αποτελείται από 131 πλωτές βίλες που πρόκειται να αποτελέσουν μέρος του mega-resort The Heart of Europe. έργο για το τεχνητό αρχιπέλαγος The World στα ανοικτά των ακτών του Ντουμπάι.

Όσοι αποκτήσουν ένα από τα πρώτα 100 pods του Ocean Builders θα μπορούν να μετακομίσουν μέχρι το τέλος του 2023, με την προϋπόθεση ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σε άλλα 1.000 pods έως το 2024.

Πηγή: CNN

Δείτε φωτογραφίες από Ocean Builders:


 

πλωτο σπιτι
πλωτο σπιτι
πλωτο σπιτι
πλωτο σπιτι