Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κξη

Ο Σάιμον Στιλ, πρώην υπουργός της Γρενάδας, διορίστηκε τη Δευτέρα επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, καθώς οι "απώλειες και οι ζημιές" των χωρών στην πρώτη γραμμή που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως η δική του, είναι πλέον βασική πρόκληση των διαπραγματεύσεων για το κλίμα.

Ο επί σειρά ετών υπέρμαχος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής θα διαδεχθεί την Μεξικάνα Πατρίσια Εσπινόσα ως εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), στους κόλπους της οποίας διεξάγονται όλες οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο νέος επικεφαλής αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του "σύντομα", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Σάιμον Στιλ θα είναι στη θέση του για την προσεχή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, την COP27, στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο.

Ο διορισμός του Στιλ από τον γενικό γραμματέα εγκρίθηκε από το γραφείο της UNFCCC, που περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις περιφερειακές ομάδες.

Μέλος της κυβέρνησης της Γρενάδας, της μικρής νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής, από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2022, ο Σάιμον Στιλ διετέλεσε συγκεκριμένα επί πέντε χρόνια υπουργός Περιβάλλοντος και Ανθεκτικότητας στο Κλίμα, καλώντας ακατάπαυστα κατά τη διάρκεια των Διασκέψεων για το Κλίμα να γίνουν περισσότερα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του συνασπισμού υψηλών φιλοδοξιών όπου μετέχουν χώρες που πιέζουν για περισσότερο φιλόδοξους στόχους στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

"Συγχαρητήρια σε έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπερασπιστές του κλίματος στην Καραϊβική", αντέδρασε στο Twitter η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS), της οποίας η Γρενάδα είναι μέλος.

"Συγχαρητήρια στον Σάιμον Στιλ. Συνεργάστηκα πολύ στενά με τον Σάιμον τα τελευταία δύο χρόνια και ξέρω ότι θα κάνει υπέροχη δουλειά", σχολίασε στο Twitter ο πρόεδρος της Διάσκεψης για το Κλίμα COP26 'Αλοκ Σάρμα.