Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αιγυπτος εκκλησια πυρκαγια

Πολύνεκρη τραγωδία στην Αίγυπτο. Περισσότερα από 40 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά απο πυρκαγιά που ξέσπασε στο εσωτερικό εκκλησίας κοπτών στη συνοικία Ιμπάμπα στην πόλη Γκίζα της Αιγύπτου. Σύμφωνα με Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης στη λίστα των θυμάτων συγκαταλέγονται και μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα και ξέσπασε όταν περίπου 5.000 πιστοί συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία Αμπού Σιφίν. Πολλά θύματα μάλιστα, ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου από άλλους εκκλησιαζόμενους, καθώς στο σημείο επικράτησε πανικός.

«Τους είδα να κουβαλούν τους νεκρούς από τον επάνω όροφο. Ασφυκτιούσαν, ήταν όλοι τους νεκροί. Για την ώρα ανέρχονται στους 60, ανάμεσα τους και παιδιά. Δεν ξέραμε πώς να φτάσουμε κοντά τους. Και δεν ξέρουμε ποιανού γιος είναι ο ένας, ή ποιανού κόρη είναι άλλη. Πως είναι δυνατόν;», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, είπε πως «βλέπαμε από έξω τον καπνό να γίνεται όλο και πιο πυκνός και κόσμος ήθελε να πηδήξει από τον πάνω όροφο, από την εκκλησία στο διπλανό κτίριο, ένας μάλιστα το έκανε. Μετά μπήκαμε μέσα και βρήκαμε τα παιδιά και αρχίσαμε να κουβαλούμε τα πτώματα έξω».

Tα συλληπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ, Φατάχ αλ-Σίσι τονίζοντας ότι θα τους παραχωρηθεί κάθε είδους βοήθεια στα θύματα και τις οικογένειές τους. Συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν και τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδος.

«Η Κύπρος εκφράζει θερμά συλλυπητήρια και στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στη στενό μας σύμμαχο Αίγυπτο. Ευχές για γρήγοροι ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες που θρηνούν», επισήμανε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η Ελλάδα στέκεται με πλήρη αλληλεγγύη στους στενούς μας φίλους, τον λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου, αναφέρει ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος.